27. marts 2013

Lærerkonflikt kan presse SF

Der er stor modstand mod et eventuelt indgreb i konflikten mellem KL og lærerne blandt SF's vælgere. Det viser en ny måling.

46 pct. af vælgerne støtter et regeringsindgreb, hvis konflikten mellem KL og lærerne varer mere end to uger. 38 pct. er imod. Det viser en måling, Megafon har gennemført for Politiken og TV2.

Målingen viser samtidig, at 62 pct. af dem, der stemte på SF ved valget i 2011, er imod et regeringsindgreb, mens blot 28 pct. er for. Hos Socialdemokraterne er 42 pct. imod og 39 for. Hos de radikale deler kun 35 procent modstanden, mens 45 procent er for et regeringsindgreb.

Udbredt modstand

Dermed illustrerer målingen, at et eventuelt indgreb kan skabe problemer for SF, siger Rune Stubager, lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet:

”Den viser sort på hvidt, at der er et en udbredt modstand mod et indgreb blandt SF's vælgere, og at det er SF, der klart har mest på spil blandt regeringens partier. Det kan koste partiet endnu flere vælgere, end de har blødt allerede - med det forbehold, at nogle af dem allerede er gået,” siger Rune Stubager.

Blandt kommunale SF'ere er der udbredt skepsis over for et regeringsindgreb.

”Man bør forholde sig til de her tal, for kan man blive ved med at gå direkte imod dem, der har stemt på en, og stadig virke som et troværdigt parti? Jeg tror ikke, at folk forstår, hvor SF står henne, og det er bekymrende”, siger Paw Hedegaard Amdisen, byrådsmedlem for SF i Horsens.

”Jeg er imod et lovindgreb. Men skal det komme, så skal regeringen altså lytte til begge parter og søge et kompromis,” siger Diana Mose Olsen, gruppeformand for SF i Esbjerg, til Politiken.

Vil ikke diskutere indgreb

SF’s politiske ordfører i Folketinget, Jonas Dahl, siger, at man slet ikke bør diskutere et regeringsindgreb på nuværende tidspunkt.

”Jeg har stadig en forhåbning om, at arbejdsmarkedets parter kan løse det”, siger Jonas Dahl til Politiken.