25. marts 2013

Ingen tegn på sympatistrejker

Intet tyder foreløbig på, at andre personalegrupper i kommunerne vil indlede sympatistrejker i solidaritet med de lockoutede lærere. I stedet vil der være demonstrationer, møder og andre happenings.

På et møde i går i forhandlingsfællesskabet KTO var der enighed om moralsk opbakning til lærerne. Men strejkevåbnet skal først besluttes i de enkelte forbund, og der er et varsel på fire uger, inden en eventuel sympatistrejke kan gå i gang.

Det skriver Jyllands-Posten.

For abstrakt til at mobilisere

”Vi har ikke overvejet eller planlagt en sympatikonflikt,” siger BUPL’s formand, Henning Pedersen, der fortæller, at der på mødet var enighed om at bakke lærerne op moralsk. Men der blev ikke taget nogen beslutninger om aktioner.

Arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet, Flemming Ibsen, tror ikke på sympatistrejker:

”Nej, det løb er kørt, og konflikten er sandsynligvis afgjort længe før, at deres strejker ville kunne gå i gang. Jeg har også svært ved at se, hvad temaet skulle være. Fx: Bliver det os næste gang? Det er alt for abstrakt til at mobilisere på, og det er ikke noget, som folk vil ofre penge på,” siger Flemming Ibsen til Jyllands-Posten.

Formanden for hovedorganisationen FTF, Bente Sorgenfrey, peger på, at der er mange andre aktionsmuligheder end strejker – fx demonstrationer, møder og forskellige former for happenings.

Tager det afslappet

Men kommunernes topforhandler, borgmester Michael Ziegler (K), tager afslappet på fagbevægelsens meldinger.

”Jeg tror ikke på, at de øvrige forbund vil gå ud og varsle sympatistrejker. Jeg opfatter det mest som symbolske sympatierklæringer, og jeg forstår ikke snakken om, hvem der bliver de næste. Der er ikke nogen næste. Lærerne er de eneste, der har den form for arbejdstid, som vi ønsker at gøre op med,” siger han.

Han ser også med ro på, at KTO indtil nu ikke har villet skrive under på den samlede aftale med kommunerne, så længe kommunerne og lærerne ikke er nået til enighed.

”Det har ingen praktisk betydning, for så kører den eksisterende overenskomst bare videre,” siger Michael Ziegler til Jyllands-Posten.