19. marts 2013

Dialog mellem KL og regeringen helt naturlig

Det ville være mere mærkeligt, hvis KL og regeringen ikke havde talt sammen forud for overenskomstforhandlingerne på det kommunale område, mener tidligere finansminister.

Der er intet mystisk ved, at KL og regeringen har talt sammen og haft en tæt dialog forud for overenskomstforhandlingerne på lærerområdet.

Det siger tidligere finansminister Palle Simonsen (K) og professor ved CBS Ove Kaj Pedersen til Information.

Fælles arbejdsgiverinteresser

”Det ville altså være mere mærkeligt, hvis de ikke gjorde det. Staten og kommunerne har jo nogle fælles arbejdsgiverinteresser,” siger Palle Simonsen, der var finansminister fra 1984-89, og som selv havde en tæt koordinering med KL, da han i 1987 stod for overenskomstforhandlingerne med de statsligt ansatte.

Han mener, at den aktuelle situation er blevet håndteret helt i tråd med den danske model på arbejdsmarkedet:

”Der er blevet forhandlet, man har ikke kunnet blive enige, og nu ligger det hos forligsmanden. Der er ikke noget, der er sat ud af kraft”, lyder det fra den tidligere finansminister.

En del af den danske model

Ove Kaj Pedersen understreger, at koordineringen mellem KL og regeringen altid har været en fast del af den danske model:

”Arbejdsgiverne er gået sammen og har måske, måske ikke lavet en aftale med regeringen. Men uformelle forhandlinger har altid været en væsentlig del af den danske model, så det er ikke sikkert, at det er et angreb på modellen. Der pågår stadig forhandlinger, og der er fx stadig et velfungerende mæglings- og voldgiftssystem,” siger Ove Kaj Pedersen til Information.