30. april 2013

Udsigt til seniorjob bremser jobsøgningen

Er der et seniorjob i sigte, bliver de akutledige mindre aktive i at søge job end andre akutledige, når de er ved at miste dagpengeretten, viser ny undersøgelse. Kommuner og private arbejdsgivere vil have ordningen afskaffet.

Kun fem procent af de akutledige, som forventer at kunne få et senior- eller fleksjob, har optrappet deres jobsøgning, efter de fik brev fra a-kassen om, at de var på nippet til at miste dagpenge. Til sammenligning var det 20 procent af alle akutledige.

Det viser en ny Momentum-undersøgelse, som præsenteres i dag.

Jørgen Søndergaard, direktør i SFI og tidligere formand for Arbejdsmarkedskommissionen mener, at det er en helt logisk reaktion fra seniorerne – men ud fra en økonomisk betragtning er det ikke nogen god ide med det sikkerhedsnet, som seniorjobordningen udgør.

”Det er helt naturligt, at jo bedre alternativ man har til dagpenge, jo mindre aktivt leder man efter et job, når man er ved at ryge ud af dagpengesystemet. Hvis den her gruppe anser seniorjobordningen som et godt tilbud, er det naturligt, at de ikke søger så desperat efter et job. Det kan man ikke undgå, hvis man giver særlige rettigheder til en bestemt gruppe,” siger han til KL’s nyhedsbrev Momentum.

Stærkt skeptiske arbejdsgivere

For to uger siden offentliggjorde Momentum en prognose, der viste, at antallet af seniorjobbere formentlig runder 5.000 inden sommerferien. Det skal ses i forhold til, at antallet blot var 599 i december 2012, og at regeringens oprindelige forventning var, at der kun ville være 1.100 seniorjobbere ved udgangen af 2013.

Dansk Arbejdsgiverforening er stærkt skeptisk over for ordningen, som man helst ser afviklet hurtigst muligt. Og også i KL mener formand Erik Nielsen (S), at ordningen på flere niveauer er en fejlkonstruktion, som snarest bør reduceres eller helt afskaffes.

”Kommunerne har jo hovedansvaret for beskæftigelsesindsatsen, og det er afgørende for et velfungerende arbejdsmarked, at alle ledige har et stærkt incitament til selv at finde et job. Man kortslutter systemet, når en bestemt gruppe ved, at de har ret til et seniorjob i kommunen, hvis de ikke selv finder et job,” siger Erik Nielsen til Momentum.

Læs hele artiklen i Momentum, hvor blandt andre Venstres arbejdsmarkedsordsordfører Ulla Tørnæs og Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen debatterer seniorjobordningen.

YDERLIGERE MATERIALE

  • LINK

    Læs hele artiklen i Momentum: Seniorjob er en sovepude for at finde ordinære job

  • LINK

    Læs også: Seniorjobbere står i kø hos kommunerne