25. april 2013

Blandede reaktioner fra fagbevægelsen

Flere forbund er utilfredse med regeringens forslag til indgreb i lærerkonflikten. Men det vækker glæde, at lærernes lønstigninger ikke skal betales af andre personalegrupper.

Mens Danmarks Lærerforening er stærkt utilfreds med regeringens indgreb i lærerkonflikten, er der blandede reaktioner fra resten af fagbevægelsen.

Skarpest er reaktionen fra FOA, der betegner det som ”et fuldstændig ensidigt regeringsindgreb”. Forbundsformand Dennis Kristensen frygter, at hans medlemmers arbejdstidsregler skal forringes ved de kommende overenskomstfornyelser.

”KL er imødekommet 100 procent. Ingen kan kalde det kompromis. Ingen kan kalde det at tage hensyn til lønmodtagerne. Ingen kan kalde det forhandlinger. Jeg foretrækker at kalde det for aftalt spil og det tydeligste eksempel på matchfixing, man har set i både sportens og politikkens verden herhjemme,” siger Dennis Kristensen.

Holdes uden for reguleringsordning

Han glæder sig dog over, at lærernes kommende lønforhøjelse holdes uden for reguleringsordningen. Det betyder, at det ikke er andre offentligt ansatte, der skal betale for lønstigninger til lærerne.

Tilsvarende understreger LO’s formand, Harald Børsting, at det har været afgørende for LO, at indgrebet ikke finansieres gennem mindre regulering for sosu-assistenterne, socialpædagogerne og andre offentligt ansatte.

”Det er glædeligt, at børnene nu igen kan komme i skole. Nu er det vigtigt, at der kommer fuld fokus på at få den kommende folkeskolereform på plads, så vi kan skabe en forbedret folkeskole,” siger Harald Børsting.

Formanden for pædagogernes forbund BUPL, Henning Pedersen, er tilfreds med, at de penge, som afsættes til et kompetenceløft af lærerne, også vil omfatte de pædagoger, der arbejder i folkeskolen.

Han tager for givet, at BUPL inviteres med til at deltage i det partnerskab, der nærmere skal aftale, hvor meget og hvilken form for kompetenceløft der vil blive brug for.

Vil se aftalesystem efter i sømmene

Formanden for Socialpædagogerne, Benny Andersen, ærgrer sig over, at parterne ikke har kunnet finde en løsning sammen, så det blev nødvendigt med et indgreb.

”Jeg synes, der er god grund til, at vi får set principperne for aftalesystemet efter i sømmene. Og jeg vil derfor opfordre til, at vi sætter gang i et udvalgsarbejde om den danske model på det offentlige arbejdsmarked hurtigst muligt,” siger Benny Andersen.