18. september 2012

Sygehusene tømmes om fredagen

En ny analyse, foretaget af KL’s nyhedsbrev Momentum, viser, at flere patienter på landets sygehuse bliver udskrevet om fredagen.

”Fredagseffekten” - forstået som, at sygehusene i højere grad udskriver patienterne om fredagen frem for resten af ugens dage - er et udtalt fænomen på de danske sygehuse. Samtlige 33 sygehuse, som er omfattet af en ny Momentum-analyse, sender flere patienter hjem om fredagen end om mandagen.

Der er dog store forskelle på, i hvor høj grad de enkelte sygehuse benytter sig af at sende patienterne hjem inden weekenden. I toppen ligger fx Gentofte Hospital med 48 procent flere udskrivelser om fredagen end om mandagen, mens Amager Hospital ligger i bunden med 4 procent flere.

De store forskelle undrer sundhedsøkonom og professor på Syddansk Universitet Kjeld Møller Pedersen:

"Sygehusene ønsker naturligt nok at sende flest muligt hjem om fredagen, men det er tankevækkende, at der er så store forskelle mellem sygehusene," siger han til KL’s nyhedsbrev Momentum.

Momentums undersøgelse viser også, at der er en tendens til, at der er en større del af de patienter, som bliver udskrevet om fredagen, som ryger ind igen inden 30 dage end de patienter, som bliver udskrevet på andre ugedage.

Læs hele historien her, hvor du kan blandt andet kan se, hvad Region Syddanmark og KL mener om sagen.  

YDERLIGERE MATERIALE

  • LINK

    Læs Momentums artikel "Gentofte og Skjeby tømmer sygehusene om fredagen"