12. oktober 2012

Reform af førtidspension og fleksjob vækker dyb bekymring

KL, Dansk Erhverv og FAKL er dybt bekymrede over konsekvenserne af beskæftigelsesministerens lovforslag om en reform af førtidspension og fleksjob.

KL, Dansk Erhverv og Foreningen af Kommunale Læger (FAKL) har netop sendt et brev til beskæftigelsesminister Mette Frederiksen angående lovforslaget om en reform af førtidspension og fleksjob. Lovforslaget vil betyde, at regionerne får monopol på sundhedsfaglig rådgivning – en opgave der i dag løses af både regionale, kommunale og private aktører.

Der findes allerede gode eksempler på alle typer samarbejder. Fx har Aabenraa Kommune indgået et offentlig-privat-samarbejde om kommunens rehabiliteringsindsats med virksomheden Quick Care.

”Lovforslaget vil flytte eksisterende opgaver fra kommunerne og de private og give regionerne et monopol. Men med et regionalt monopol er der stor risiko for, at det bliver dyrere, dårligere og mere forvirrende for borgerne. I kommunerne vil vi have fleksibilitet til at vælge, hvem der er bedst og billigst til at løse opgaven og ikke pålægges en regional leverandør. Bliver lovforslaget til virkelighed, risikerer vi at hindre en række velfungerende modeller, hvor kommuner samarbejder på tværs, med regionerne og med private virksomheder. Det er helt skævt,” siger KL’s formand Erik Nielsen.

Det kan ikke dokumenteres, at lovforslaget vil føre til bedre eller billigere løsninger. Tværtimod er der risiko for en dyr, dårlig og bureaukratisk løsning, og det vil i sidste ende gå ud over borgere med komplekse helbredsproblemer.

Herudover vil det også få store konsekvenser for private virksomheder som eksempelvis Quick Care, der sidste år vandt vækstprisen Entrepreneur of the Year. Virksomheden vil blive truet på dens eksistens, og planer om at ekspandere til udlandet må sættes på stand by.

Set fra et erhvervspolitisk synspunkt er lovforslaget en hæmsko for vækst og velstand, forklarer administrerende direktør i Dansk Erhverv, Jens Klarskov.

"Regeringens forslag vil ødelægge mange gode samarbejder mellem kommuner og private virksomheder og give regioner monopol på levering af lægefaglig rådgivning. Det er ikke i hverken borgerens, samfundets eller virksomhedernes interesse. Virksomheder som fx Quick Care samarbejder i dag med norske kommuner. Det kan kun lade sig gøre, hvis der er et stærkt hjemmemarked." 

Læs hele brevet i bilaget her på siden.

Kontakt:
Jens Klarskov, administrerende direktør i Dansk Erhverv, mobil: 23324041, jkl@danskerhverv.dk

Erik Nielsen, formand for KL, kontakt KL’s pressevagt på 3370-3333

Claus Malta Nielsen, formand FAKL, mobil: 2035 3503, claus_malta_nielsen@dadlnet.dk

Thomas Helt, administrerende direktør i Quick Care, mobil: 22320220

YDERLIGERE MATERIALE