16. oktober 2012

Forældre vil have deres børn i gymnasiet

Gymnasiet er det mest populære valg, når forældre skal pege på hvilken uddannelse, de gerne ser, at deres barn får. Et fåtal foretrækker erhvervsskolerne, hvilket får forskere til at ryste på hovedet.

44 procent af danskerne ville foretrække den almene studentereksamen, hvis de havde et barn, som skulle vælge uddannelse nu. Kun syv procent ville pege på en erhvervsuddannelse til deres barn. Det viser en måling, YouGov har lavet for KLs nyhedsbrev Momentum.

Forskningsleder og uddannelsesforsker ved KORA (Det Nationale Institut for Kommuner og Regioners Analyse og Forskning), Torben Pilegaard Jensen, kalder de 44 procent, som foretrækker en studentereksamen, for en voldsom overvægt.

”Når kun syv procent ønsker, at deres barn vælger en erhvervsuddannelse, står det jo i skærende kontrast til, at cirka en tredjedel af en ungdomsårgang stadig forventes at få en erhvervsuddannelse. Befolkningens vurdering er temmelig skæv i forhold til virkeligheden,” siger Torben Pilegaard Jensen til Momentum.

Politikerne har talt erhvervsuddannelserne ned
De adspurgte er også blevet bedt om at vurdere uddannelsernes status, og her er billedet det samme. 62 procent siger, at studentereksamen har en høj eller meget høj status, mens tallet er 28 for erhvervsuddannelserne, samtidig med at 16 procent siger, at erhvervsuddannelserne har en lav eller meget lav status.

Direktør for Danske Erhvervsskoler, Lars Kunov, ærgrer sig over tallene, men er ikke overrasket. Han mener, at politikerne i mange år har talt de boglige uddannelser op og de praktiske uddannelser ned.

”Det startede vel for alvor, da Margrethe Vestager i 2001 proklamerede, at produktionssamfundet var dødt. Siden har det været prestigefyldt at skrive analyser og diskutere Habermas og andre teoretikere, mens det konkrete, praktiske arbejde ikke har været meget værd. Derfor er der ikke noget underligt i, at forældre gerne vil sikre deres børn en studenterhue,” siger Lars Kunov til Momentum. 

Læs mere i seneste nummer af Momentum

YDERLIGERE MATERIALE