16. oktober 2012

Fejlfulde byggesagsansøgninger er hverdag i kommunerne

Borgere og virksomheders byggesagsansøgninger til kommunerne er fyldt med fejl og mangler. Det betyder, at sagerne ofte forsinkes.

71 procent af kommunerne oplever, at der er fejl eller mangler i over halvdelen af de byggesagsansøgninger, de modtager. Og 65 procent af kommunerne peger på, at det forsinker sagsbehandlingen i over halvdelen af sagerne. Det viser en ny Momentum-undersøgelse.

Det billede genkender man i Gladsaxe Kommune, hvor 60 procent af sagerne er så mangelfulde, at de ikke kan behandles. Det har fået konsekvenser.

”Vi har valgt at være benhårde og sige, vi ikke sagsbehandler, før vi har det fulde materiale. Og for mig at se er den bedste service, at ansøgerne med det samme får ansøgningen retur med besked om, hvad der mangler. For hvis de kan sende oplysningerne lidt pø om pø, bliver sagsbehandlingen lang, og antallet af mails og telefonopkald eksploderer.  Og det tager igen tid fra sagsbehandlingen,” siger byggesagschef i Gladsaxe Kommune, Erik Scheldon, til Momentum.

Dansk Byggeri: Også kommunernes ansvar
Det store antal fejl overrasker erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri Torben Liberius, som dog mener, at det ikke nødvendigvis kun er ansøgernes ansvar, men også det offentliges.

”Hvis halvdelen af ansøgningerne er mangelfulde, kunne det også være, at de krav, der stilles til ansøgningen, ikke er hensigtsmæssige. Så jeg synes, der er anledning til både at se kritisk på ansøgerne og dem, der stiller kravene,” siger Torben Liberius til Momentum.

Misvisende sagsbehandlingstider
I Energistyrelsens officielle opgørelser af kommunernes sagsbehandlingstider, bliver den tid hvor kommunerne venter på en fyldestgørende ansøgning inkluderet. Det skaber frustration i kommunerne.

”Sagsbehandlingen kan reelt ikke begynde, før ansøgningen er fyldestgørende. Og al den tid, vi bruger på at indhente flere oplysninger, har jo intet med sagsbehandlingen at gøre. Vi håber derfor, at ministeren vil være med til at skabe et mere retvisende billede af kommunernes byggesagsbehandlingstider,” siger Martin Damm (V), formand for KL's Teknik- og Miljøudvalg.

Læs mere i seneste nummer af Momentum

YDERLIGERE MATERIALE

  • LINK

    Byggesagsansøgninger er fyldt med fejl og mangler