22. marts 2012

Kommuner frygter milliontab ved stordrift

Landets seks største kommuner forudser et tab på 100 mio. kroner årligt ved, at en række ydelser fra efteråret håndteres af Udbetaling Danmark.

Borgmestrene i landets seks største byer mener, de vil tabe penge på den kommende samling af udbetalinger af overførsler som pension, boligstøtte og barselsdagpenge i fem centre.

Det skriver Jyllands-Posten torsdag.

I et brev til social- og integrationsministeren forudser borgmestrene i København, Aarhus, Aalborg, Odense, Randers og Esbjerg, at landets kommuner vil lide et tab på 100 mio. kr. årligt, når en række ydelser fra efteråret skal udbetales fra fem statslige centre.

De seks borgmestre kræver at staten dækker dette tab.

Hovedløst
”Det er dyrere for kommunerne og dårligere for borgerne. Jeg kan ikke forstå, at man laver noget så hovedløst i et oplyst samfund,” siger Aalborgs borgmester, Henning G. Jensen (S), til Jyllands-Posten.

”Vi er ærligt talt ved at miste troen på, at grundlaget for at samle udbetalingerne holder. Det var netop at spare, og når det ikke er tilfældet, bør regeringen overveje modellen igen. Især når det også giver større afstand for borgerne,” siger Esbjergs borgmester Johnny Søtrup (V) til Jyllands-Posten.

Indgår i økonomiforhandlinger
Udbetaling Danmark, som er oprettet i regi af ATP, skal fra efteråret håndtere folkepension, boligstøtte, barselsdagpenge og familieydelser. Målet er en samlet besparelse på 300 mio. kr., idet udbetalingerne i dag koster kommunerne 865 mio. kr. om året, mens Udbetaling Danmark lover at kunne løse opgaven til 565 mio. kr.

Men regnestykket hænger ifølge kommunerne ikke sammen, fordi det opererer med kommunale besparelser på udgifter til blandt andet varme, bygningsdrift og it-udgifter, der ikke forsvinder, blot fordi opgaven lægges over i et andet regi.

Flemming Storgaard, økonomidirektør i Ikast-Brande Kommune og formand for Økonomidirektørforeningen, vurderer, at størstedelen af landets kommuner forventer at tabe penge på Udbetaling Danmark.

Social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) siger i en skriftlig kommentar til Jyllands-Posten, at det var den tidligere regering, der indgik aftalen med KL om at samle udbetalingerne af de pågældende ydelser i fem centre. Ministeren forventer, at spørgsmålet indgår i de kommende økonomiforhandlinger mellem KL og regeringen.