13. marts 2012

Folketinget skal slippe for bøder

I det nye lovforslag om budgetloven lægger regeringen op til, at sanktioner for merforbrug ikke skal gælde for Folketinget og Kongehuset.

Regeringens forslag til budgetlov medfører sanktioner alle steder i det offentlige, hvis der bliver brugt flere penge end tilladt. Men den regel skal ikke gælde for Kongehuset og Folketinget, hvis det står til regeringen.

Det skriver Jyllands-Posten, som er kommet i besiddelse af regeringens udkast til lovforslaget om budgetloven.

Hermed kan Folketinget slippe for den stramme styring og de økonomiske krav, der ellers vil ramme både stat, regioner og kommuner i den kommende tid.

Det forarger Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen, som kalder forslaget for absurd:

”Det lyder da festligt. At alle skal leve op til økonomisk ansvarlighed - undtagen Folketinget og Kongehuset. Det taler jo for sig selv,” siger han til Jyllands-Posten.

Han bakkes op af tidligere finansminister, Claus Hjort Frederiksen.

"Folketinget og Kongehuset bør være underlagt samme loft som alle andre offentlige myndigheder er. Alt andet vil være stærkt kritisabelt," siger han.

Folketinget har særstatus
Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) begrunder lovforslaget med, at netop Folketingets særstatus gør, at der ikke kan lægges de samme bånd på folketingsmedlemmerne som på resten af systemet.

”Det er en helt principiel ting, at parlamentet skal være økonomisk uafhængigt. Det giver god mening, at regeringen ikke kan sætte sig selv over Folketinget og sige, at nu skal de være inden for en bestemt ramme. Det må Folketinget selv stå til ansvar for,” siger hun til avisen.

Skal diskuteres
Socialdemokraternes finansordfører John Dyrby Paulsen kan dog godt forstå kritikken fra Enhedslisten.

»Det er nogle af de ting, vi kommer til at diskutere i forhandlingerne. Man kan sagtens argumentere for, at lige nøjagtig de to institutioner også skal være omfattet,« siger John Dyrby Paulsen.