01. maj 2012

Minister: Atomaffald skal blive i Danmark

Det lykkedes ikke fem borgmestre at overbevise sundhedsministeren om at sende atomaffald til udlandet.

Mandag mødtes de fem borgmestre fra Skive, Struer, Bornholm, Kerteminde og Lolland med sundhedsminister Astrid Krag (SF). De fem kommuner står som potentielle modtagere af atomaffald fra Forsøgsstation Risø og mødtes med ministeren for at overbevise hende om at eksportere det radioaktive affald til udlandet.

Det lykkedes dog ikke.

”Ministeren står meget fast på, at processen kører som planlagt. Det vil sige, at de seks steder, der er i spil, indsnævres til to-tre placeringer sidst på efteråret, og at man derefter går i gang med en projekteringslov,” siger Bornholms borgmester, Winni Grosbøl til Ritzau.

Borgmestre kom ellers med to løsningsforslag på mødet:

”Vi foreslår enten at lade skidtet ligge på Risø, hvor det i forvejen har ligget i mange år, og hvor man har haft en rigtig gunstig udvikling på trods af affaldet – eller kigge på samarbejdsaftaler med nabolande som Sverige eller Tyskland, hvor man er vant til at håndtere atomaffald,” siger Winni Grosbøl.

Vil mobilisere folketingsmedlemmer
De fem borgmestre vil nu forsøge at mobilisere de folketingsmedlemmer, som ikke var med til at træffe beslutningen i 2003.

”Hvis ministeren ikke af egen drift vil tage det her op med Folketinget, så må vi gå til de mange folketingsmedlemmer, der ikke var med til at træffe beslutningen i 2003. Vi vil spørge, om de vil lægge navn til det her,” siger borgmester Sonja Rasmussen fra Kerteminde til Ritzau. 

”Vi skal have ryddet op”
Sundhedsminister Astrid Krag har forståelse for de fem kommuners modstand, men det ændrer ikke på, at der skal findes en placering inden for landets grænser:

”Vi skal have ryddet op og ikke overlade problemet til efterfølgende generationer. Depotet vil naturligvis blive planlagt, opført og drevet efter internationale standarder, så der ikke er nogen fare for befolkningen, omgivelserne eller dem, som arbejder på depotet,” skriver hun i en mail til Ritzau.

YDERLIGERE MATERIALE