26. april 2012

Naturen en kommunal opgave

Martin Damm advarer regeringen mod at flytte natur- og miljøopgaver væk fra kommunerne.

Kommunerne har vist, at de kan løfte opgaven med at passe på vores natur og miljø. Og hvis man flytter en del af opgaven væk fra kommunerne, vil det gå ud over den grønne omstilling.

Det sagde Martin Damm, formand for KL’ Teknik- og Miljøudvalg, da han åbnede KL’s teknik- og miljøkonference, Politisk Forum, i Aarhus.

”Med fem års naturindsats har vi vist, at vi kan og vil vand- og naturopgaverne – også når det er svært. Vi er tæt på naturen, tæt på borgerne – og tæt på de grønne organisationer og landbruget. Alt sammen i tråd med det, vi gerne ville med reformen, ” sagde Martin Damm.

Mistroisk regering
Han kritiserede kommissoriet for den evaluering af kommunalreformen på naturområdet, som regeringen har sat i gang.

”Regeringen siger, at den vil evaluere, hvordan vi tager hånd om naturen ude i kommunerne. For mig at se er der nærmere tale om, at regeringen ret så mistroisk vil revurdere, om vi nu også fremover skal være dem, der tager hånd om naturen,” sagde Martin Damm.

”Her er mit budskab til regeringen: Vi tager os af naturen og miljøet. Det er vores opgave – og vi gør det godt. Det er os, der tager dialogen med virksomhederne, med landmanden, med de grønne organisationer og med borgerne. Det er os, der har lokalkendskabet til at skabe merværdi ved at samle de forskellige lokale aktører. Vi har visionerne – og vi kan skabe de samarbejder, der er nødvendige for, at grøn omstilling for alvor tager fart i Danmark,” sagde Martin Damm.

Han fremhævede, at kommunerne i dag bruger markant flere penge på naturopgaven, end de fik tilført, da de overtog de nye opgaver i 2007.

”Det gør vi fordi vi kan se muligheder i naturen. Vi skaber attraktiv natur – og gør det mere tiltrækkende at bosætte sig. Og vi ser synergieffekter, når vi sætter os for at løse opgaverne på bedste vis. Samtidig forstår vi at beskytte den værdifulde natur”.

Tilsyn med virksomhederne
Martin Damm kritiserede samtidig regeringen for med evalueringen af kommunalreformen at lægge op til, at kommunerne ikke længere skal føre tilsyn med virksomhederne.

”Hvis vi ikke længere skal have tilsynet med virksomhederne, fjerner man vores indgang til dialog og kendskab til de lokale virksomheder. Skal vi ikke længere føre tilsyn, mister vi 53.000 oplagte, lokale dialoger om en fælles, lokal fremtid med vækst,” sagde Martin Damm.

”Jeg mener, at vi som kommuner er afgørende for den grønne omstilling. Og jeg mener, at vi forsat skal have rammerne for at skabe den lokale, grønne vækst, som efterspørges fra alle fronter,” understregede Martin Damm.