30. april 2012

Borgmestre protesterer mod atomaffald

Fem borgmestre mødes i dag med sundhedsministeren for at sige kategorisk nej til at huse atomaffald inden for kommunegrænsen.

Fem kommuner er udvalg som mulige slutdepoter for atomaffaldet fra For-søgsstation Risø, men ingen af dem ønsker at have radioaktivt affald i bag-haven i 300 år.

Det er meldingen, som de fem borgmestre fra Lolland, Struer, Bornholm, Skive og Kerteminde i dag har planer om at give sundhedsminister Astrid Krag (SF).

Sommerferie i atomaffald
Kertemindes borgmester møder op med 8000 protestunderskrifter:

”Vi er fortsat meget kritiske. 8000 underskrifter er jo rimelig meget, når vi er 28.000 mennesker i kommunen. Det er ret svært, næsten umuligt, for os at vide, hvad det er for en proces, der forløber,” siger Sonja Rasmussen til Ritzau.

Bornholms borgmester mener, at det kan få store konsekvenser for øen:

”Det harmonerer ikke med, at vi brander os som en grøn ø. Og der er jo heller ikke mange børnefamilier, der planlægger en ferie til et atomaffaldsdepot,” siger Winnie Grosbøll til P4 Bornholm.

Vil ikke spille sorteper
De fem kommuner mener, at Danmark bør eksportere det lav- og mellem-radioaktive atomskrot til lande som Sverige og Tyskland, der i forvejen har depoter til radioaktivt affald og erfaringer med at håndtere det.

De fem kommuner står last og brast i deres modstand, selvom der kun bliver én taber i sidste ende.

”Uanset argumenter siger vi alle fem nej til affaldsdepotet, og vi ønsker ikke at spille sorteper med hinanden, for dette er en belastning, uanset hvor det placeres,” siger Skives borgmester Flemming Eskildsen til Ritzau.