Bygnings- og Boligregistret (BBR) er et landsdækkende register, der anvendes i mange væsentlige økonomiske og administrative opgaver i kommunerne, staten, forsyningsselskaber og private virksomheder, som f.eks. ejendomsmæglere.
BBR
I BBR registreres data om samtlige af landets bygninger og boliger, og dækker bl.a. ejendomsdata som areal, beliggenhed, anvendelse, installationer, vand- og afløbsforhold, køkkenforhold, ydervægs- og tagdækningsmaterialer, årlig leje etc.
Oplysningerne i BBR skal afspejle de faktiske, fysiske forhold, altså også forhold, der eventuelt ikke er godkendte.
Det er grundlæggende ejeren, der har forpligtelsen til at sikre, at bygningerne er korrekt registreret i BBR. Registret opdateres dog løbende af kommunerne, især via byggesagsbehandlinger.
Der pågår et projekt om digital integration mellem BBR og data fra fagsystemet Byg og Miljø (BoM).
For mere information se www.bbr.dk.
Kommunale repræsentanter
KL er repræsenteret i styregruppe for BBR. I styregruppen indgår KL sammen med VURDST og Kombit.
KL repræsentant: Line Hvingel, konsulent (lihv@kl.dk) samt Sara Røpke, kontorchef
Der findes desuden en kommunal brugergruppe bestående af:
- Birgitte Bregenhof, Brøndby Kommune
- Christina Lindblad, Køge Kommune
- Christine Vinding Juul Ejlersen, Hillerød Kommune
- Eva Kofoed, Høje-Taastrup
- Jeanette Rolsted-Weltz, København Kommune
- Judith Hilligsøe, Furesø Kommune
- Karina Ravn Rygaard, Aarhus Kommune
- Kim Søgaard, Aalborg Kommune
- Simone Krogh Bebe, Odense Kommune
Ny BBR Ajourføringsbekendtgørelse
Bygnings- og Boligregistret (BBR) er et fællesoffentligt register, der indeholder grunddata om ejendomme, hvor borgerne selv har ansvar for egne ejendomsdata. Vurderingsstyrelsen har sendt en ny bekendtgørelse i høring om ajourføring af BBR. Det er en teknisk vidtgående og omfangsrig bekendtgørelse, der erstatter den hidtidige instruks, og indfører detailstyring og udvidelse af kommunernes opgaver som registerfører. Med bekendtgørelsen ændres BBR-registret fra et register med data til fri anvendelse for samfundet til at være et fagregister målrettet behov ifm. ejendomsvurderinger hos Vurderingsstyrelsen.
KL har afgivet et stærkt kritisk høringssvar med 32 siders bilag om de identificerede registrerings- og forvaltningsudfordringer og de nye eller udvidede opgaver.
Med bekendtgørelsens nye krav indføres detaljerede og tekniske krav, som ligger langt ud over BBR’s fællesoffentlige grunddataformål, og som ikke kan ses at være proportionale ift. en politisk prioritering af brugen af offentlige ressourcer og begrænset faglig arbejdskraft nu og i fremtiden.
Ved at gå fra instruks til bekendtgørelse fastlåses behov og løbende ændringsbehov til specifikke nye krav, der bureaukratiserer og fordyrer BBR-arbejdet betydeligt og unødigt, uden at datakvaliteten forbedres.
Du kan læse KL’s høringssvar og bilag her: