PtX-strategi
Hvad er Power-to-X?
Power-to-X (PtX, P-t-X el. P2X) er et begreb som dækker over den teknologi som producerer brændstoffer, kemikalier mm. ud af elektrolyse af brint. Teknologien er endnu ikke kommercielt udbredt, men ude i kommunerne arbejdes der på højtryk for at muliggøre teknologien og skabe gunstige rammevilkår for industrien.
Hvordan skabes brændstofferne?
Brint fremstilles ved at spalte vand til hhv. ilt og hydrogen (brint) i elektrolyseanlæg. Brinten kan derfra levere brændstoffer såsom metanol til f.eks. fly- el. skibsindustrien og den tunge vejtransport. Ammoniak kan benyttes af landbruget i form af gødning. Frem mod 2030 og 2050 forventes PtX at spille en stor rolle i den grønne omstilling inden for industri, landbrug og tung transport, hvor direkte elektrificering ikke kan være en løsning.
Billede: PtX anvendelse. Kilde: Energistyrelsen
Hvordan hjælper kommunerne på Power-to-X?
Kommunerne spiller en væsentlig rolle i sektorkoblingen på energiområdet: For at strategierne for PtX skal lykkedes, kræves der mere produktion af vedvarende energi som skal indgå i produktionen, frem for ved fossil energi, og anlæggene skal gerne etableres tæt på den tunge energi-infrastruktur, såsom tæt på den tunge vejtransport, flytrafik, fjernvarmeanlæg, VE-anlæg mm.
Kommunernes indspark er dog helt essentielle for at løfte opgaven, da PtX-anlæg forventes at bruge ca. 1% af Danmarks vandforbrug, hvilket kan give udfordringer lokalt i kommunerne, som også er myndighed på vandområdet. Anlæggelsen af anlæggene kræver derfor samspil og skarp koordinering mellem flere forvaltningsled.
Vidste du at..
I et tæt samarbejde har en række kommuner og private virksomheder etableret et sekretariet for PtX-værdikæden i Trekantsområdet.
'Triangle Energy Alliance' er et ambitiøst energipartnerskab i hjertet af Danmark, som vil bygge videre på Trekantområdets ideelle energi-infrastruktur: Målsætningen er at skabe et Nordeuropæisk kraftcenter for produktion af grøn og bæredygtig energi til husholdninger, transport og industri. Indsatsen er igangsat for at sikre dels fokus på alle lede i værdikæden og at geografien kan "levere" på alle dele, dels for at sikre at samarbejde mellem private og offentlige aktører kan lykkes.
Partnere i TEA er bl.a. kommuner såsom Billund, Fredericia, Haderslev, Kolding, Middelfart, Vejen og Vejle.
Læs mere om 'Triangle Energy Alliance' casen i Kommunernes Klimakort
Kreditering: Gitte Wad, klimachef i Fredericia Kommune
Stadig nysgerrig på PtX og Danmarks strategier for dette?
Frem mod 2030 forventes PtX at fylde betydeligt i den grønne omstilling på energiområdet, hvorfor der også løbende vil blive lagt nyheder, strategier mm. ind på siden. Du kan læse mere i nedenstående dokumenter.