Digitalisering Åbne data

Guides til dataudstilling

Offentlige data er en afgørende hjælpemotor og kommunerne sidder med nogle af de mest centrale dele.

Åbne offentlige data baner vejen for grøn omstilling

Vi står overfor, at grønne løsninger på klimaforandringerne skal udvikles. Offentlige data er en afgørende hjælpemotor og kommunerne sidder med nogle af de mest centrale dele - fordi vi skal blive bedre til genanvendelse og vores ressource- og energieffektivitet skal øges.

Offentlige data er et aktiv for kommuner

De fleste kommuner er opmærksomme på at dele værdifulde offentlige data, men vi er langt fra i mål. Derfor arbejder KL på, at endnu flere kommuner deler offentlige data til gavn for myndighederne selv, borgere og virksomheder.

Et eksempel på at offentlige data er et aktiv for kommunerne er, at de fx bliver brugt til at håndtere oversvømmelser. Virksomheden SCALGO kan ved hjælp af offentlige geodata kortlægge den samlede oversvømmelsesrisiko på et udvalgt område. Det er en løsning, som over halvdelen af landets kommuner benytter sig af.

Åbne data behøves ikke at kræve mange ressourcer

For mange mindre kommuner er det en udfordring at afsætte de nødvendige ressourcer til at dele offentlige data. Ringkøbing-Skjern er en af dem, der har udstillet GIS-data på sin egen platform, men længe haft et ønsket at nå ud til flere borgere og virksomheder. Det har kunnet lade sig gøre via opendata.dk, der ved hjælp af formatet DCAT nemt kan hente information om Ringkøbing-Skjerns datasæt en gang i døgnet. Det kræver ikke mange ressourcer hos kommunen, da det sker automatisk.

GIS-data er geografiske data, som kommuner b.la. bruger i deres planlægningsopgaver. Mange virksomheder indenfor f.eks. turisme, bygge- og ejendomsbranchen eller landbruget er afhængige af disse data.

Hjælp til at dele data

Hvis du arbejder med data i en kommune og har brug for at blive klogere på, hvordan I kan komme i gang med at udstille data, så bør du tage et kig på en guide, KL har været med til at udvikle. Guiden giver svar på spørgsmål, man kan sidde med i en kommune - det kan både handle om værdien af data, hvor de bedst udstilles og hvilke juridiske barrierer, du skal være opmærksomme på.

Mange kommuner udstiller deres data gennem Open Data DK. Her har alle adgang til hundredvis af datasæt om alt fra ladestandere til cykelstier. Her kan du blive inspireret til at bruge noget af alt den data, der gemmer sig – og få hjælp til selv at udstille data på opendata.dk.

Læs også om Den Fælleskommunale Rammearkitektur.