Teknik og miljø Digitalisering

Åbne data

Kommuner har offentlige data, der skaber grundlaget for nye og innovative virksomheder, løsninger og produkter. Derfor er det vigtigt, at kommunerne tager stilling til, om deres data kan deles og gøre en forskel.

Kommuner gør en forskel, når de deler data

Et af de helt aktuelle eksempler er Den Fælles Friluftsdatabase, som indeholder rå friluftsdata fra kommunerne, staten og private organisationer. Friluftsdatabasen er åben og kan bruges af enhver. Den nye version af udinaturen.dk, som Naturstyrelsen lancerede i april 2020, trækker på data fra Den Fælles Friluftsdatabase. Og via udinaturen.dk kan stat, kommuner og interesse- og friluftsorganisationer, som fx en spejdergruppe, der stiller en shelterplads offentligt til rådighed, selv oprette faciliteter, som så gemmes direkte i Den Fælles Friluftsdatabase.

Private virksomheder anvender også data fra Den Fælles Friluftdatabase. Hejcamp.dk har gjort det nemt at søge, hvor det er muligt at sove i naturen - fra gratis, offentlige pladser hvor du selv medbringer trangia-sæt og sovepose til luksus-camping (‘glamping’) hvor kaffen serveres og du kan sove på en blød madras. De to ’vildmænd’ Nicolaj Skafsgaard og Peter Gjøl - med vestjyske rødder dybt i naturen, har udviklet shelterapp.dk, der gør det let finde og favorisere de shelter- og overnatningspladser, du ikke vidste, hvor var.

DinGeo.dk er eksempel på, hvordan offentlige data kan hjælpe boligsøgende. Ved at samle sundheds-, oversvømmelses- og indbrudsdata, relevante offentlige dokumenter for boligen, ejendomsvurdering samt skoleforhold kan brugeren ned på adresseniveau få et detaljeret overblik over boligen: Forsyningsforhold, energimærkning, kulturelle seværdigheder i nærheden, indkøbsmuligheder, skole, tekniske anlæg og andre informationer, der er gode at have ved hånden inden en eventuel tilflytning.

Få hjælp til at komme i gang

Mange myndigheder har offentliggjort deres data, og flere kan gøre det samme. Arbejder du i en offentlig myndighed og overvejer, hvordan jeres data kan gøre en forskel for virksomheder, så er der hjælp at hente i en guidesamling fyldt med ekspertråd fra Partnerskabet for åbne offentlige data.

Prøv guiden til dataudstilling og bliv klogere på offentlige data.

Guiden kan hjælpe dig og din myndighed på vej, uanset om du skal vide, hvilke ressourcer det kræver at udstille data, hvilken værdi datasættene kan give eller om det overhovedet kan lade sig gøre at udstille dataene indenfor de juridiske rammer. 

Fælleskommunal handlingsplan

Initiativ i den fælleskommunale digitale handlingsplan 2016-2020 – Bedre anvendelse af kommunale åbne data.

Fakta om Partnerskab for åbne offentlige data

Partnerskabets formål er at sætte fokus på åbne offentlige data. Dette gøres med henblik på at skabe vækst og øge udvikling af databaserede løsninger, produkter og services til både borgere og virksomheder i Danmark. Medlemmerne af partnerskabet er KL, Danske Regioner, Erhvervsstyrelsen og Open Data DK.

Partnerskab

Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2016-2020 – Partnerskab om Åbne offentlige data