Fælles servicemål
Fælles servicemål for sagsbehandling og godkendelser
Regeringen og KL har i december 2015 indgået aftale om fælles servicemål. Aftalen sætter konkrete mål for kommunernes sagsbehandlingstid på miljøgodkendelser, byggesager, og husdyrgodkendelser.
Læs herom i artiklerne nedenfor.
Ekstraordinært arbejdspres slår nu igennem i kommunernes byggesagsbehandlingstider
Nye tal for kommunernes sagsbehandlingstider på bygge- og miljøområdet viser, at kommunerne overholder aftalte servicemål for miljøgodkendelser og ligger over flere af servicemålene for byggesager.
En ny opgørelse fra KL af kommunernes sagsbehandlingstider for 2019 viser, at sagsbehandlingstiderne for miljøgodkendelser af virksomheder ligger inden for de aftalte servicemål.
For Bilag 1-virksomheder, som vurderes at have væsentlig risiko for at forurene miljøet, er sagsbehandlingstiden faldet fra 112 til 84 dage. For bilag 2-virksomheder, som er produktionsvirksomheder, der kan forurene miljøet, er sagsbehandlingstiden steget fra 83 til 88 dage. Servicemålene på hhv. 200 og 130 dage er overholdt.
For byggesagerne bevæger landsgennemsnittet sig over servicemål for fire ud af de fem kategorier.
Der er tale om en forlænget sagsbehandlingstid på tre op til 14 dage for kategorierne simple konstruktioner, enfamilieshuse, industri- og lagerbygninger samt etagebyggeri for erhverv. Samtidig er det antal sager, der ligger inden for servicemål, faldet fra 67 til 64 pct. siden 2018. Selve produktionen er opretholdt og øget med 613 sager fra 34.429 afgjorte sager i 2018 til 35.042 i 2019.
Stigningen i byggesagsbehandlingstiderne er ikke uventet. En KL survey i efteråret 2019 viste, at en kombination af flere forskellige faktorer har givet et ekstraordinært højt arbejdspres i den kommunale byggesagsbehandling.
Blandt faktorerne er:
- En generelt høj byggeaktivitet, hvor flere byggerier er komplekse og tidskrævende, som fx kræver selvstændig infrastruktur og vejanlæg
- Implementeringen af et helt nyt regelsæt på byggesagsområdet, som giver en del merarbejde. Usikkerhed om de nye regler både hos borgere og virksomheder, øger kravene til kommunernes vejledningsindsats og giver også flere tilbageløb på en ansøgning, inden den kan afgøres
- Skatteministeriets omlægning af ejendomsvurderingen, som kræver, at kommunerne efterser, om alle byggerier er opført lovligt
- Kommunerne mangler erfarne byggesagsbehandlere.
En hurtig og smidig byggesagsbehandling, står højt på den kommunalpolitiske dagsorden. Byggeriet understøtter lokal vækst og beskæftigelse.
KL’s survey fra efteråret 2019 viser derfor også, at 91 pct. af kommunerne har taget initiativ til at imødegå stigende sagsbehandlingstider og opretholde produktion. Alligevel er der p.t. en pukkel i sagsmængden, og det må derfor forventes, at sagsbehandlingstiderne vil være længere en periode endnu.
Servicemåltallene
Kommunernes sagsbehandlingstid opgøres fra en virksomhed har sendt en ansøgning, til kommunen enten har godkendt eller givet afslag på ansøgningen. Der opgøres statistik på sager indsendt fra 1. juli 2016, som er afgjort i 2019. Sager indsendt før denne dato indgår ikke, uanset at de er afgjort efter 1. juli 2016. Igangværende sager indgår ikke i statistikken.
Fakta om servicemålaftalen
KL og regeringen indgik i december 2015 en aftale om konkrete servicemål for kommunernes sagsbehandlingstider for:
- Miljøgodkendelse af virksomheder: 130 dage for mindre miljøbelastende virksomheder og 200 dage for store og komplekse virksomheder.
- Miljøgodkendelse af husdyrbrug: for de mindre og mellemstore landbrug fastsættes et servicemål på hhv. 110 og 155 dage. For større landbrug fastsættes et servicemål på 180 dage, mens servicemålet for arealsager fastsættes til 160 dage. Servicemålet på 180 dage udgør et loft for alle typer husdyrbrug.
- Godkendelse af byggesager: 40 dage for mindre kompliceret byggeri og 50-60 dage for mere kompliceret byggeri
Kommunernes sagsbehandlingstider for byggesager og miljøgodkendelser måles i IT-systemet Byg og Miljø og offentliggøres af KL. Sagsbehandlingstiderne for husdyrgodkendelser måles i IT-systemet husdyrgodkendelse.dk og offentliggøres af Miljøstyrelsen.
Flere af resultaterne af KL’s survey kan læses i KL’s artikel til Teknik- og Miljøbladet på kl.dk/servicemaal.
Aftale om mål for sagsbehandlingstid
Fakta om aftalen om servicemål
- Miljøgodkendelse af virksomheder: 130 dage for mindre miljøbelastende virksomheder og 200 dage for store og komplekse virksomheder.
- Miljøgodkendelse af husdyrbrug: For de mindre og mellemstore landbrug fastsættes et servicemål på hhv. 110 og 155 dage. For større landbrug fastsættes et servicemål på 180 dage, mens servicemålet for arealsager fastsættes til 160 dage. Servicemålet på 180 dage udgør et loft for alle typer af husdyrbrug.
- Godkendelse af byggesager: 40 dage for mindre kompliceret byggeri og 50-60 dage for mere kompliceret byggeri.
Kommunernes sagsbehandlingstider for byggesager og miljøgodkendelser måles i IT-systemet Byg og Miljø, og sagsbehandlingstider for husdyrgodkendelser måles i IT-systemet husdyrgodkendelse.dk.
Læs mere om aftalen i disse dokumenter:
-
PDF
Aftale om servicemål for kommunal erhvervsrettet sagsbehandling 2016
-
PDF
Hvorfor en aftale om servicemål KL 2016
-
PDF
Teknisk bilag til Aftale om servicemål
Byg og Miljø - et ansøgningssystem
Det er en del af aftalen, at kommunernes sagsbehandlingstider for byggesager og miljøgodkendelser skal kunne måles i ansøgningssystemet Byg og Miljø. Byg og Miljø er derfor blevet tilpasset aftalen om servicemål.
Byg og Miljø er en digital selvbetjeningsløsning, som anvendes af både borgere og virksomheder til ansøgninger om bygge- og miljøtilladelser. Gå til hjemmesiden for Byg og Miljø via dette link
Hvordan sagsbehandlingstiden registreres i Byg og Miljø, kan du læse via denne vejledning:Vejledning i logning af servicemål i Byg og Miljø
Evaluering og nyheder om servicemål
Rambøll Management Consulting har evalueret virksomhedernes serviceoplevelse og kommunernes overholdelse af de aftalte sagsbehandlingstider på byggetilladelses-, miljøgodkendelses- og husdyrgodkendelsesområdet for KL, Miljøstyrelsen og Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.
Evalueringen viser, at servicemålsaftalen har haft en positiv effekt for sagsbehandlingstidernes længde, men også at det er svært at adskille denne effekt fra kommunale andre tiltag. Aktørerne på området vurderer, at servicemålsaftalen har betydet et større ledelsesmæssigt fokus i kommunerne og at den formodentlig har medvirket til at reducere sagsbehandlingstiden i nogle kommuner. Læs evalueringen i listen nedenfor.
-
PDF
Evaluering af servicemålsaftalen Rambøll 2018
-
PDF
God service er mere end tid KL 2016
-
PDF
KL Inspirationskatalog Erhvervsservice 2017
-
PDF
Nyhedsbrev Fælles servicemål 2018
Sagstyper i Teknik og miljø
Kommunerne arbejder løbende med at øge serviceoplevelsen for borgere og virksomheder.
KL understøtter kommunernes arbejde. Sammen med 11 kommuner og Andersen & Partners Management Consulting har KL identificeret de forskellige typer af servicebehov, kommunerne møder i kontakten med borgere og virksomheder, og formuleret en række tips og tricks til at målrette kommunens sagsbehandling til de forskellige servicebehov.
Målet er, at kommunerne ved hjælp af sagstyperne kan styrke serviceoplevelsen og reducere sagsbehandlingstiden. Sagstyperne samt tips & tricks er præsenteret i PIXI-bogen "Nu til sagen". Den kan downloades på denne side sammen med en drejebog til implementering og tilhørende vejledninger, præsentationer, hjælpeskemaer mv.
-
PDF
Drejebog Nu til sagen - Guide til implementering 2018
-
PDF
PIXI Nu til sagen KL 2018
-
PDF
Sagstyper PIXI bogen - Implementeringsvalg
-
PDF
Præsentationen - Nu til sagen - Sagstyper i Teknik og miljø 2018
-
PDF
Skema ansøgninger sagsbehandling
-
PDF
Skema tilsyn
-
PDF
Vedr assistance til implementering
Ansøgningstyper og servicemålskategorier
Med det nye bygningsreglement fulgte en tilpasning af Byg og Miljø, hvor ansøgningstyperne er blevet ændret. Dette er nu indarbejdet i dokumentet nedenfor med kobling mellem ansøgningstyper og servicemålskategori. Af dokumentet fremgår fortsat koblingen ift. BR15, som er gældende for sager ansøgt derefter.
Kommunale eksempler på god service
I debatten om kommunernes betydning for væksten, er kommunernes sagsbehandlingstider og service ofte fremhævet som en væsentlig parameter for, at virksomhederne og landbruget kan lykkes med at skabe vækst og arbejdspladser. Her findes en række kommunale eksempler på, hvordan kommunerne løser opgaverne. Flere af eksemplerne findes også i KL publikationen "God service og kort sagsbehandling - sådan arbejder kommunerne", som fremgår nedenfor.
Kortet opdateres løbende - har I et godt eksempel, hører vi gerne fra jer.
-
PDF
KL Inspirationskatalog Erhvervsservice 2017
Nyhedsbreve og oplæg
Denne side indeholder materiale fra bl.a. afholdte arrangementer i forbindelse med servicemålsaftalen.
Konferencen TEKNIK & MILJØ '18
På konferencen TEKNIK & MILJØ '18 var servicemål på dagsordenen til det strategiske møde "Kender du typen?" om sagstyper i Teknik og Miljø. Mødet bød på oplæg fra Henrik Andersen fra Andersen&Partners, Afdelingschef Mette Preisler fra Rudersdal Kommune og Teamleder Lene Louise Buur fra Vesthimmerlands Kommune. Oplæggene findes nedenfor.
-
PDF
Metode og evidens - Om sagstyper i kommunerne - af Henrik Andersen 2018
-
PDF
Nu til sagen - Anvendelse af sagstyper som middel til videndeling og læring - af Lene Louise Buur 2018
-
PDF
Sagstyper i forhåndsdialogen - af Mette Preisler 2018
Nyhedsbreve
-
PDF
Nyhedsbrev 2 - Fælles servicemål på miljøgodkendelser, husdyrgodkendelser og byggesager 2018
Servicemålsstatistik for byggesager og miljøgodkendelser af virksomheder
Servicemålsstatistik for byggesager og miljøgodkendelser
De nyeste tal for kommunernes sagsbehandlingstider på bygge- og miljøområdet viser, at kommunernes sagsbehandlingstider for byggesager går en smule over servicemålene denne gang. Bemærk at statistikken denne gang er for hele kalenderåret 2018.
Landsgennemsnittet for de 5 kategorier af byggesager bevæger sig for tre af kategorierne over servicemålene. Det drejer sig om simple konstruktioner, industri- og lagerbygninger samt etagebyggeri erhverv. For alle kategorier ligger omkring 67% af sagerne i gennemsnit inden for servicemål.
Miljøgodkendelserne af Bilag 1 virksomhederne har for perioden en gennemsnitlig sagsbehandlingstid på 112 dage, og 87% af de 45 sager ligger inden for servicemålet.
For miljøgodkendelserne af Bilag 2 virksomhederne er gennemsnittet 83 dage, og 79% af de 170 sager ligger inden for servicemålet.
Der er en række forbehold ved tallene, som kan findes i notatet "KL's servicemålsstatistik 2018" nedenfor.