Bæredygtige bygninger Bygningsdrift

Databaseret energiledelse

På siden for Projekt Databaseret Energiledelse finder du informationer om tilmelding til netværket, aktuelle udgivelser fra projektet, link til projektets hjemmesiden med resultater fra den indledende undersøgelse samt cases om kommunernes erfaringer med energiledelse.

Undgå energispild med data om forbruget

KL arbejder på at sikre mere og bedre data til kommunerne om deres el-, vand- og varmeforbrug. Det er nødvendigt at have forbrugsdata på timebasis, hvis man vil lave indsatser, der forhindrer energispild, som for eksempel løbende toiletter eller lys, der står tændt i ubenyttede lokaler. Mange kommuner har kun data på årsbasis i forbindelse med deres årsregnskab, og det er ikke tilstrækkeligt. 

Det skønnes, at der årligt kan spares 10 pct. af energiforbruget, hvis de tilgængelige teknologier tages i brug til at styre bygningers drift ved hjælp af data om energiforbruget. Det kan også styrke sektorkoblingen, hvor fritstilling af data forbedrer forsyningsselskabernes mulighed for at planlægge deres leverancer efter det reelle forbrug i bygningerne.  

Nogle kommuner er nået langt i at anvende data om energiforbruget til at optimere forbruget. KL understøtter, at eksisterende viden og erfaring bliver delt mellem kommunerne, at showcases bliver delt med lovgivere og andre interessenter, samt at private leverandører og kommunale forvaltere bringes tættere sammen.

Netværk

Netværk Tilmeld dig Projekt Databaseret Energiledelse

Bliv en del af kommunernes netværk om databaseret energiledelse ved at skrive en mail til konsulent Isak Dyrløv Klindt på IDKL@kl.dk.

Bliv inspireret af kommunernes energiledelse herunder

 Løbende indsamler vi cases om kommunernes forskellige succesoplevelser med energiledelse og deler dem herunder. 

Case

Tværfagligt samarbejde om data som grundlag for energibesparelser

Et nyt projekt i Høje-Taastrup Kommune skal sikre, at indsatsen for at spare energi forankres hos flere aktører i kommunen, så de er rustet mod udskiftning af medarbejdere. Herudover skal øget inddragelse af driftspersonale og adgang til bedre data skabe grundlag for energibesparelser.

Case

Kunstig intelligens sparer energi i Hørsholm Kommune

Det er ikke mere end to år siden, at Hørsholm Kommune stod uden valide forbrugsdata. Men så besluttede kommunen at implementere Ento Labs; et system baseret på kunstig intelligens og opnåede en besparelse svarende til 14,3% af kommunens samlede årlige el-forbrug. Kommunen har efterfølgende udvidet indsatsen med indkøbet af systemet MinEnergi.

Case

Der skal handles på data

Det har det været en stor hjælp for Tårnby Kommune at indgå samarbejde med virksomheden Kiona, der gennem deres AI-baserede system og en særligt tilknyttet rådgiver har realiseret besparelser på samlet 5,6 mio. kr. og nedsat kommunens klimaaftryk med 365 ton CO2 årligt siden 2019.

Case

×

Log ind