Data - en nødvendig byggeklods
Tilgængeligheden af data er en væsentlig forudsætning for at kunne arbejde med boligsocial monitorering. Kommunerne har adgang til en række lokale og fælleskommunale data. Ved at geokode de relevante data i kommunens geografiske informationssystem (GIS) kan kommunerne producere overskuelig og valid ledelsesinformation, som kan understøtte det strategiske arbejde med udsatte by- og boligområder.
Staten og Landsbyggefonden ligger inde med en masse data om landets almene boligområder. Se her: Beboerdata - Landsbyggefonden (lbf.dk). Så hvorfor skal kommunerne også finde sociale data frem?
Landsbyggefonden og staten monitorerer alene på den almene boligsektor. Kommunerne har brug for også at kunne følge udviklingen i andre boligformer end de almene boliger.
Dertil kommer, at staten og Landsbyggefonden anvender data fra Danmarks Statistik som primær datakilde. Det betyder, at deres data er aggregerede og er tidsforskudt, hvilket forhindre kommunerne i at kunne følge udviklingen i boligområderne løbende.
Kommunernes egne data dækker alle kommunens boligområder og opdateres løbende og kan således nuancere og supplerer de data, som staten præsenterer via ghettolisterne.

Egne data som grundlag for boligsocial monitorering - og i en bredere forstand bystrategisk planlægning
Det er kompleks at få overblik over de data, som er tilgængelige for kommunerne ifm. analyser og digitale løsninger til boligsocial monitorering og bystrategisk planlægning. Oversigten herunder kan forhåbentligt være med til at skabe klarhed over tilgængelige data. Efter oversigten findes et dokument med metadatabeskrivelse, der kan udfolde og nuancere fordele og ulemper ved de konkrete datakilder.
Åbne grunddata
Grunddataprogrammet er implementeret og er for alvor kommet i drift henover sommeren 2019. Det betyder, at en række offentlige og frie data nu er tilgængelige på Datafordeleren. Konkret kan der hentes data om personer, virksomheder, ejendomme, klima og vand, adresse og grundlæggende kort til brug for diverse analyser. Læs mere her Datafordeler.dk | Datafordeler.
Data fra fagsystemer
Desværre rummer mange fagsystemer ikke adgang til udtræk af data, hvorfor det kan være svært at sætte egne, registrerede fagdata i spil. Men der er dog systemer, der kan udnyttes til dataudtræk og dermed til diverse analyser. F.eks. kan der trækkes data om beskæftigelse (et af kriterierne i ghettoudpegningen) ud af f.eks. Momentum.
Til inspiration kan man i Helsingør Kommunes eksempel på monitorering af ghettokriterierne se, hvordan de trækker data ud af fagsystemet og anvender i deres løsning til boligsocial monitorering. Læs mere her
Berigede data
Udover de rene rådata findes der en række berigede data, som mange kommuner også har adgang til og kan benytte til analyser og løsninger.
F.eks. har hovedparten af kommuner adgang til FLIS-data. FLIS er en infrastruktur til fælleskommunal benchmark- og ledelsesinformation, hvor kommunerne får adgang til beregninger af nøgletal og rådata på laveste registreringsniveau. Her kan f.eks. findes data om skole, sundhed mm. Læs mere her FLIS (eflis.dk).
Mange kommuner har også valgt at tilkøbe datadistributionsløsninger/databanker fra private leverandører; det kan være LOIS (leveret af LIFA) eller Cognito (leveret af KMD), der begge leverer grunddata såvel som supplerende analysedata, f.eks. om demografi, eller supplerende analysedata fra f.eks. Targit, Geomatic. COWI/Demografix eller lignende. Helsingør Kommune benytter f.eks. geodemografiske data fra LIFA/Geomatic i deres løsning
Få overblik over fordele og ulemper ved de enkelte datakilder
Se metadataen nedenfor: