Boligsocial monitorering i Svendborg Kommune
Boligsociale monitorering i Svendborg kommune
FORMÅL OG ANVENDELSE
Vi tager udgangspunkt i behovet for at styrke arbejdet i den Boligsociale Helhedsplan (10 afdelinger, 2.137 boliger og ca. 3600 beboere, heraf 1 udsat afdeling) med brugbare data. Vi vil arbejde med data, som det giver mening at bruge i dette arbejde, dvs. som fortæller om sociale udfordringer i de enkelte områder. Vi vil derudover, ved at tage lære heraf, i så høj grad som muligt udbrede monitoreringen til at gælde alle boligområder i kommunen. Den viden, der opsamles og præsenteres, skal bruges som udgangspunkt for et stærkere samarbejde på tværs dels mellem de mange parter, der er involveret i decideret boligsocialt arbejde, dels internt i kommunen, herunder også vertikalt ift. ledelse og politisk niveau. Fælles data ses som et fælles sprog mellem mange fagligheder.
Samtidig styrkes muligheden for at arbejde områdebaseret generelt i kommunen og have øje på, at ingen områder går under radaren som en forudsætning for at arbejde bystrategisk med indsatser som f.eks. nybyggeri, renoveringer, velfærdsaktiviteter og udlejnings- og anvisningsaftaler.
ORGANISERING
- Projektleder: By- og Boligpolitisk Udviklingskonsulent, Direktionssekretariatet
- Udviklingsgruppe: Specialkonsulent, Data; Analysekonsulent, Stab og Projektchef, Den Boligsociale Helhedsplan.
- Reference til Chef for Direktionssekretariatet og Økonomichef / Bestyrelsen i Den Boligsociale Helhedsplan.
Projektet har udviklet sig gennem flere år på forskellige platforme. Gennem det sidste års tid har vi udelukkende og i varieret omfang brugt egne ressourcer – og der er ikke foretaget tilkøb af data. Projektet er vævet tæt sammen med andre projekter, f.eks. omkring befolkningsudvikling og flyttemønstre.
BESKRIVELSE AF MODELLEN
Det har været vigtigt først at få opbygget en generel brugergrænseflade, som er rimelig overskuelig og håndterbar for bruger, og som kan bearbejde og vise en lang række udvalgte datasæt. Der skulle findes en løsning, som kunne rumme ”alt” det, vi finder vigtigt for at kunne snakke sammen på tværs. Der er mange overvejelser om omfang og indhold af en løsning, og der er en kompleksitet, som har gjort det nødvendigt at udforme en model, der gør det muligt for potentielle brugere på flere niveauer at anvende modellen i dagligdagen.
Det hidtidige arbejde har ledt os gennem løsningsforslag på forskellige platforme – fra Kortinfo over Septima til Power BI – hvorved vi er kommet frem til flg. kravsspecifikationer:
- Metadata – nødvendigt at se hvor data kommer fra, og hvordan de opgøres og fremstår.
- Forskellige niveauer af fysiske områdeopdelinger, som i høj grad i forvejen anvendes til analyser og prognoser, og/eller som defineres af boligsociale problemstillinger.
- Grafer og GIS i forening – skabe hurtigt overblik over forskellige fysiske områder.
- Farvegraduering i kortvisningen.
- Dynamiske data / tidsforløb.
- Både absolutte tal og procenter.
INDIKATORER
Ud over de officielle ghettotal fra Staten arbejdes der foreløbig på at få indarbejdet et udsnit af følgende data i modellen: Anbringelser (LIS Udsatte børn og unge univers / Egne data (DUBU)), Socialklasser (DST), Karakterer i dansk og matematik i 9. klasse samt Fravær fra folkeskolen (FLIS Skole – karakter univers / Egne data (Tabulex Tea)), 18 – 24 årige, der ikke er i gang med eller har afsluttet uddannelse (STIL), Andel udenfor arbejdsmarkedet (FLIS beskæftigelsesunivers / Egne data (Momentum)), Børn med forebyggende foranstaltning (FLIS Udsatte børe og unge univers / Egne data (DUBU)), Naboklager (Boligforeningerne), Støtte efter § 85 mv. (FLIS Voksenhandicap univers / Egne data (NEXUS)), Familieforhold (CPR).
Videre frem vil en udbredelse bero på en inddragelse af styregrupperne for den Boligsociale Helhedsplan og flere brugere i det kommunale system, som skal være med til at formulere yderligere behov for bearbejdning af nye datasæt.
Data kommer fra mange forskellige kilder, og det må løbende håndteres, hvordan data kan skaffes smartest, og hvilke krav der skal sættes til kvalitet, opdatering, automatisering m.m. Der må løbende sættes fokus på, hvordan dataopsamling kan optimeres, og evt. sætte sig spor tilbage i opbygning og vedligeholdelse af de forskellige basissystemer.
Videogennemgang af Svendborgs model:
Fra september 2021