Psykiatri
Det skønnes, at ca. 40-50 % af den danske befolkning på et tidspunkt i løbet af livet vil opleve psykiske vanskeligheder. Mange har psykiske vanskeligheder i en kortere periode, mens andre lever med en psykisk lidelse det meste af livet. Antallet af mennesker i Danmark, der diagnosticeres med en psykisk lidelse, er steget betydeligt i de senere år og en stor andel af disse har behov for indsatser og støtte i socialpsykiatrien i kommunerne.
Socialpsykiatriens opgave er at støtte mennesker med både lettere og svære psykiske vanskeligheder i at komme sig og leve et så meningsfuldt og selvstændigt liv som muligt, herunder støtte den enkeltes aktiviteter i civilsamfundet og i hverdagslivet med familie og venner samt uddannelse og beskæftigelse. Socialpsykiatrien spiller derfor en betydelig rolle i den samlede indsats til mennesker med psykiske lidelser.
Socialpsykiatrien er reguleret efter Lov om social service. De primære tilbud i socialpsykiatrien er socialpædagogisk støtte (bostøtte), opsøgende og forebyggende indsatser, midlertidige og længerevarende botilbud samt dag- og beskæftigelsestilbud. Kommunerne samarbejder derudover med en bred kreds af øvrige aktører på området bl.a. den regionale behandlingspsykiatri og den praktiserende læge.
KL mener om regeringens kommende tiårsplan for psykiatrien
KL's politiske udspil på socialpsykiatriområdet
Fakta
Relaterede nyheder
-
Pressemeddelelse
KL: Vigtigt fokus på børn og unge i psykiatriplan – men løft af socialpsykiatrien mangler
-
Nyhed
Topmøde - 10-års plan for psykiatrien nu!
-
-
Nyhed
Personer med skizofreni i botilbud sendes hurtigere hjem fra hospitalet
-
Nyhed
Mennesker med skizofreni behandles mindre og genindlægges oftere
-
Nyhed
Der bliver mindre og mindre forskel på børn med og uden diagnoser
-
Markant flere med psykiske vanskeligheder får hjælp af kommunen
-
Psykiatrien er presset til kanten
-