Kan vi fortsætte med at bruge VUM?
Det korte svar er ja. I kan fortsat anvende VUM i jeres sagsbehandling og til effektdokumentation.
FFB har været tæt koordineret med Socialstyrelsen og bidraget til videreudviklingen af VUM 2.0. FFB’s begrebsapparater og samarbejds- og dokumentationsmodel er således indarbejdet i den opdaterede metode. Når din kommune anvender VUM 2.0 anvender I altså også nogle af de væsentligste elementer af FFB.
Kan VUM fremadrettet bruges som bestillingsseddel til udfører?
Ja, bestillingen er et af de redskaber, der indgår i VUM og det anbefales at man sikrer implementering af dette redskab til brug for netop bestilling af ydelser/indsatser på det specifikke tilbud.

Hvad betyder implementeringen af FFB for vores daglige dokumentation?
FFB har til formål at skabe bedre dokumentation (altså data), som kan genfindes, genkendes og genanvendes og herved understøtte kvaliteten i overleveringen (bestillingen) og ved opfølgningen mellem myndighed og udfører.
Ved at benytte klassifikationer i dokumentationen muliggøres det:
- at mængden af fritekst mindskes
- at det gøres nemmere at dokumentere
- at få et hurtigere overblik over borgerens indsats(er).
Det ligger således ikke som en gevinst for FFB, at der skal dokumenteres mindre, men derimod i at der skal dokumenteres bedre ift. borgernes sociale indsatser.
Ved at tilslutte sig den nye dokumentationspraksis skabes der mulighed for bedre data, genbrug og deling af data, mere viden om indsatseffekt og ikke mindst en bedre understøttelse af koordineringen mellem myndighed og udfører til gavn for borgeren.
Om mængden af dokumentation reduceres eller forøges afhænger i sidste ende af jeres lokale implementering af FFB.
Skal der i VUM 2.0/FFB scores på både borgerens funktionsniveau på aktivitets- og deltagelsestemaer (Ved udredning og opfølgning) samt på indsatsmålene?
Der angives funktionsevneniveau på udvalgte undertemaer i udredningen. Når der fastsættes indsatsmål tilknyttes de hver især til et udredt undertema, hvorved funktionsevneniveauet nedarves til indsatsmålet. I opfølgningsfasen angives funktionsevneniveauet på ny ift. det givne undertema, som indsatsmålet er tilknyttet. Angivelsen knytter sig derved til borgerens funktionsevne, som altså går igen i indsatsmålet.
Derved er fokus ved angivelse af borgerens funktionsevneniveau anderledes for de kommuner, som eksempelvis anvender FKO. Man vil stadig kunne anvende FKO, men dette vil være i supplement til dokumentationspraksissen i FFB og VUM 2.0, hvor der måles på funktionsevne og ikke på mål.