Hvordan ændrer FFB den faglige dokumentationspraksis?
For dig der arbejder i et socialt tilbud som udfører
Dit daglige arbejde med borgeren vil forventeligt fortsat være det samme. I FFB's samarbejds- og dokumentationsmodel stilles der skarpt på borgerens mål som bindeled og samarbejdsplatform mellem borgeren, myndighed og udfører.
Bestillinger fra sagsbehandlerne vil fremstå mere ensartede og systematiske i deres opbygning. Indsatsmålene i bestillingen skal brydes ned i konkrete delmål, som der tages udgangspunkt i i det daglige arbejde med borgeren. Mængden af delmål bør afhænge af borgerens situation, håb, drømme og behov. Små skridt kan føre til en oplevelse af succes og motivere borgeren til at opnå indsatsformålet. Mange kommuner er allerede godt i gang med dette arbejde, hvorfor der ikke vil opleves en større forandring her.
Den daglige dokumentation skal fortrinsvis relateres til arbejdet med borgerens mål. Det skal bl.a. anspore til, at der ikke dokumenteres overflødige informationer. Dokumentationen bliver desuden struktureret. Det gør den ved, at den "tagges" ud fra funktionsevnebegreberne. På den måde gøres det nemmere at genfinde, genkende og genanvende ifm. evaluering, status, opfølgning m.m.
Med FFB skal der ligeledes gives mulighed for at få et overblik over borgeres historiske møder med det kommunale og de nuværende iværksatte indsatser hos forskellige kommunale aktører.
For dig der arbejder i myndighedsfunktion
Du vil ikke opleve den store ændring i din hverdag. Du vil fortsat arbejde ud fra VUM, hvor du ifm. med sagsopfølgningen nu skal angive borgerens funktionsevneniveau og borgerens støttebehov. Derved synliggøres det hvorvidt indsatsen har været med til at udvikle, fastholde eller begrænse tab af funktionsevne hos borgeren.
FFB skal understøtte sammenhængen mellem myndighed og udfører igennem en digitaliseret dokumentationspraksis baseret på fælles begreber for borgernes funktionsevne, som du genkender fra VUM, samt et fælleskommunalt indsatskatalog.
Samarbejdet med udfører, vil fungere lidt anderledes. Jeres it-fagsystem kommer til at indeholde ovenstående fælles begreber, der skal fungere som et fælles redskab samarbejdet om borgerens indsatsen.
Hvad er anbefalinger ift. udførers dokumentation, og hvad er nødvendigt for at kunne få viden tværkommunalt?
De faglige data, som kommunerne skal kunne trække ud og sammenligne på tværs af kommuner, registreres af myndighed. Udfører dokumenterer leveringen af indsatsen og arbejdet med borgerens mål ud fra samme begrebsapparat som myndighed. Når der følges op på borgeren, har myndighed og udfører bedre forudsætning for at kommunikere om borgerens funktionsevne og indsatsforløb, fordi de anvender det samme sprog. Anbefalinger til udførers dokumentation står beskrevet i Guide til FFB s. 38-40. Guiden kan findes her.