Kultur og fritid

KL arbejder for at ændre stadionkrav

KL er i øjeblikket i dialog med DBU og Divisionsforeningen om deres vidtrækkende stadionkrav og uhensigtsmæssige pres på kommunerne. KL's ambition er at sikre, at der fremover bliver bygget økonomisk og klimamæssigt bæredygtige idrætsfaciliteter, også når det gælder fodboldstadions.

KL har i den seneste tid været i dialog med DBU og Divisionsforeningen om deres pres på fodboldklubberne og hjembyerne for at bygge og udvide fodboldstadions, når en klub rykker op i 1. Division eller Superligaen.

Kapacitetskrav skal tilpasses lokale forhold

Divisionsforeningen kræver, at der skal være 4000 tilskuerpladser på stadions til 1. Division og 10.000 tilskuerpladser i Superligaen. Kravene er de samme uanset klubbens og hjembyens størrelse og byens historie.

I sidste sæson lå gennemsnitsantallet på 6000 tilskuere pr. kamp i Superligaen. I 1. Division når det gennemsnitlige tilskuertal sjældent over 30 pct. af stadionkapaciteten. 

Resultatet er en kæmpe regning til kommunerne, overdimensionerede og vedligeholdelsestunge stadions og en dårlig publikumsoplevelse.

KL mener, at disse krav bør afskaffes, og at kapaciteten skal tilpasses lokale forhold.

Dispensationsregel skal afskaffes

Udover kapacitetskravet giver Divisionsforeningen højst ét års dispensation til klubber, der har brug for mere tid til at opfylde kravene. Dispensationen gives kun én gang til oprykkende klubber. Reglen betyder, at kommunerne – også selvom de ønsker at investere i stadionbyggerier – har vanskeligt ved at imødekomme de omfattende facilitetskrav rettidigt.

KL mener, at dispensationsreglen bør afskaffes, så kommunerne kan have en mere fleksibel og længere proces omkring planlægning af stadioninvesteringer.

Risiko for "hvide elefanter" 

Siden årtusindeskiftet har kommunerne brugt mindst 1 mia. kr. på etablering og udvidelse af fodboldstadions. Udvidelse af den nye turneringsstruktur fra 12 til 14 klubber i Superligaen har oven i løbet medført flere klubber, som rykker op og ned, og dermed øget pres på klubberne og hjembyernes stadionbyggerier.

Vil du vide mere?

Du kan finde yderligere information om KL's forslag og dialog med DBU og Divisionsforeningen i nedenstående links

DBU og Divisionsforeningen må ind i kampen - leder i Danske Kommuner KL

KL kæmper for at ændre krav til Superligaen - artikel i Danske Kommuner

  • PDF

    Kort præsentation af KL's synspunkter om stadionbyggerier.pdf