Klima DK2020

Oversigt over kommunernes klimaindsatser

I KL vil vi gerne være med til at facilitere vidensdeling og fremhæve det store stykke arbejde der udføres i kommunerne. På denne side kan du få indblik i nogle af de DK2020-godkendte klimahandleplaners væsentligste indsatser, se eksempler på de største CO2-reduktioner og få adgang til de godkendte klimahandleplaner.

I KL vil vi gerne være med til at facilitere vidensdeling og sætte fokus på kommunernes ambitiøse klimaindsatser og de virkemidler og processer, der anvendes i forbindelse med at indfri målsætningerne for DK2020. Derfor har vi i KL, i samarbejde med flere af de kommuner, der har fået godkendt deres klimahandleplaner, lavet et oversigtsark, der giver indblik i de enkelte kommuners konkrete indsatser, virkemidler og reduktioner. Oversigtsarket skraber dog kun overfladen i forhold til kommunernes store arbejde med den grønne omstilling. Derfor kan man også tilgå alle de medvirkende kommuners klimahandleplaner i boksen under oversigtsdokumentet. Målsætningen er at opdatere oversigtsarket i takt med, at flere kommuner får godkendt deres klimaplaner.

 Seneste nyt

1. rul af godkendelser begyndte henover sommeren og efteråret 2022 hvor yderligere 32 kommuner har fået blåstemplet deres DK2020 plan af C40 og CONCITO og godkendelser i byråd. Et stort tillykke med dette til alle de nye godkendte DK2020-kommuner! 

Pr. januar 2023 er endnu fire kommuner blevet godkendt. Et stort tillykke til Hvidovre, Slagelse, Nyborg og Odense! Der er nu 38 kommuner der har vedtaget klimaplanerne i deres kommunalbestyrelse fra 1.rul, og 44 kommuner med en endelig plan.

Hvad prioriterer kommunerne? 

For at skabe et overblik over de vigtigste indsatsområder på tværs af kommunerne forhører KL sig med kommunerne på hvad deres primære indsatsområder er i deres klimahandlingsplaner, samt konkrete eksempler på store CO2-reduktioner ved udvalgte indsatser.

KL's DK2020-oversigtsark over kommunernes væsentligste indsatser er i øjeblikket nede for vedligeholdelse (marts 2023) 

Tidslinje 

De 20 kommuner der tilsluttede sig den første bølge af DK2020 tilbage i 2019, har alle fået godkendt deres klimaplaner af både byråd, CONCITO og C40. Disse kommuner er derfor i fuld gang med at gå fra plan til handling. Disse kommuner er Albertslund, Allerød, Assens, Fredericia, Frederiksberg, Frederikshavn, Helsingør, Høje-Taastrup, Jammerbugt, Køge, Lejre, Lemvig, Lolland, Middelfart, Randers, Roskilde, Samsø, Sønderborg, Vejle og Aarhus.

I november 2020 indtrådte yderligere 44 kommuner i DK2020: Ballerup, Brøndby, Esbjerg, Favrskov, Faxe, Fredensborg, Furesø, Fåborg-Midtfyn, Gentofte, Gladsaxe, Haderslev, Hedensted, Herlev, Herning, Hjørring, Holbæk, Horsens, Hvidovre, Kerteminde, Kolding, Langeland, Lyngby-Taarbæk, Nordfyn, Nyborg, Odder, Odense, Odsherred, Ringkøbing-Skjern, Rudersdal, Rødovre, Skive, Slagelse, Sorø, Struer, Svendborg, Tårnby, Varde, Vejen, Vesthimmerland, Viborg, Vordingborg, Ærø, Aabenraa og Aalborg.

Flere af disse kommuner begynder i efteråret 2022 at få godkendt deres klimaplaner i byrådene og får blåstemplet deres planer af C40 og CONCITO. 

I 2021 er yderligere 31 kommuner indtrådt i DK2020: Bornholm, Egedal, Frederikssund, Gribskov, Halsnæs Hillerød, Hørsholm, Vallensbæk, Greve, Guldborgsund, Ishøj, Kalundborg, Næstved, Ringsted, Solrød, Stevns, Billund, Fanø, Tønder, Holstebro, Ikast-Brande, Norddjurs, Silkeborg, Skanderborg, Syddjurs, Brønderslev, Læsø, Mariagerfjord, Morsø, Rebild, Thisted.   

Flere af disse forventes færdige i sommeren 2023. 
 

Herunder kan du downloade kommunernes godkendte klimaplaner

Digitale DK2020-planer 

Brøndby Kommune har valgt at udarbejde en digital DK2020-plan. Den kan findes her.

Odder Kommune har valgt at udarbejde en digital DK2020-plan. Den kan findes her. 

Vejen Kommune har valgt at udarbejde en digital DK2020-plan. Den kan derfor findes her.

Vesthimmerland Kommune har valgt at udarbejde en digital DK2020-plan. Den kan findes her.

Vordingborg Kommune har valgt at udarbejde en digital DK2020-plan. Den kan findes her. 

Aalborg Kommune har udarbejdet deres plan i flere dokumenter. Du kan finde de forskellige dele her.

Kontakter i KL på DK2020 arbejdet 

Hvad enten du har spørgsmål, kommentarer, eller noget du vil dele med KL eller kommunerne, kan du sende en mail til:

Teamleder Julie Leth (JLET@kl.dk), specialkonsulent Ulla Schärfe (ULSC@kl.dk)  eller studentermedhjælper Louise Møller Christensen (LOMC@kl.dk).

Du kan læse mere om DK2020, den geografiske organisering og KKR-kontaktpersoner samt frivillige indsatser på denne side.

×

Log ind