Vi i CFTF har både et formaliseret, og samtidig også et uformelt og meget værdifuldt samarbejde med de fleste af de etniske foreninger i Aalborg ud fra devisen. ”Det er godt at samarbejde i fredstid, for vi kan få brug for et hurtigt og betydningsfuldt samarbejde på andre tidspunkter” Og det er bl.a. hvad der sker i disse dage i forhold til smitteforebyggende tiltag. Vi målretter indsatserne, og de kvitterer. Vi kontakter de største foreninger og de vender tilbage med hvad de kan have brug for af vejledning og hjælp.
Generelt har de etniske miljøer i Aalborg taget sundhedsmyndigheder, og Aalborg kommune alvorligt. Og har præcis som resten af byen arbejdet med at sikre at smitte ikke spredes. F.eks. har der været sagt til medlemmerne at de skal være særlige opmærksomme på begravelser, både i den kurdiske forening og i foreningen på Hjulmagervej.
Foreningerne har søgt konkret råd hos os i CFTF om hvordan de som moske/kirke kan undgå smitte? Bl.a. har de spurgt os om, hvordan tolker I regler om kirkelige handlinger?, kan I hjælpe os med at vi bliver skarpe omkring fredagsbøn mv? kan vi sidde sådan og sådan?
Vi har været i løbende kontakt gennem hele corona perioden med de større foreninger, f.eks. kvindeforeninger, bydelsmødre og de etniske foreninger (somaliske, arabiske, tamilske, tyrkiske borgere) og så sent som i dag har jeg talt med en af imamerne og ligeledes med formanden for den kurdiske forening om hvad de kunne have brug for af hjælp fra os med henblik på muligheder for at forebygge smitteudbredelsen.
Vores Fritidscentrene været i kontakt med rigtig mange af de større boligområders familier, og vi har oplevet det er taget alvorligt. Vi har undersøgt konkret om de har fået informationerne på eget sprog hvis de ikke er så gode til dansk.
Vi har hjulpet familier med at begynde at komme ud igen da vi åbnede op, og følge dem ud til skole, eller børnenes fritidsklub for at vise det er ok at starte igen.
Der har været særlige kontakter, ved specielle lejligheder, f.eks. fik Aalborg en stor donation af Oak Foundation til mad-, og aktivitetspakker til børnefamilierne.
I den forbindelse sendte vi alle afsted med en opgave om at tjekke hos familierne om de kunne have brug for vejledning eller noget andet vedr. Corona. Eks havde vi fat i stort set alle vores nye familier fra Eritrea.
Ifm. regeringens sommeraktivitets midler har vi haft og har kontakt med samme foreninger, og her har vi taget nye forholdsregler i sidste- og denne uge.
Foreningerne ville så gerne arrangere større ture for midlerne sammen med os, det betød at mange børn og forældre ville med i busser. Således har vi i sidste uge ændret antal borgere i busser, således vi ikke fylder busser, at der udleveres mundbind og sprit ved ind og udgang af busser og så videre. I stedet for at der køres med 80 borgere i samme bus, køres der nu kun med 40 og arrangementerne deles ud over flere gange.
De største minoritetsforeninger er kontaktet med henblik på at tilbyde konkret hjælp igen hvis der er behov for det, eks med hvad den enkelte forening kan gøre for at informere så meget som muligt og fastholde alvoren af vi skal undgå smitte.