Randers: Naturvidenskab skaber modige og samarbejdende børn
Praksis og proces
Når man kombinerer naturvidenskab med børnehavebørn, får man modige og nysgerrige børn med stærke samarbejdsevner. Det har pædagogerne i Randers erfaret. For andet år i træk deltager de i Science Camp Mini sammen med de ældste børnehavebørn. Projektet har allerede skabt mange positive resultater.
Hvad kan den? Hvor lang er den? Hvad sker der, hvis man trykker her? Sådan lyder nogle af de mange nysgerrige spørgsmål, når børnene i Randers giver sig i kast med naturvidenskab. Det er andet år i træk, at Science Camp Mini bliver afholdt. Et initiativ der er målrettet de 5-7 årige.
Science Camp Mini består af en række workshops, der knytter sig til temaet ’Bevægelse til lands’. Blandt andet har børnene prøvet kræfter med robotprogrammering. Her har de lavet små baner til robotterne, der kører efter et farvesystem.
Kontekst og formål
”Med Science Camp Mini ønsker vi at være med til at vække børns nysgerrighed på naturfag og give dem mulighed for at skabe og undersøge. Samtidig viser forskning, at vores grundlæggende præferencer bliver grundlagt utroligt tidligt. Derfor er det også vigtigt, at børnene tidligt bliver præsenteret for science,” fortæller Charlotte Buchhave, der er udviklingskonsulent i Randers Kommune.
Sammenhæng til kommunal politik og strategi
- Science Camp Mini blev første gang afholdt i 2017.
- Campen er en udvidelse af Science Camp, der er et tilbud for skoleelever i Randers Kommune med særlig interesse og evner inden for naturvidenskabelige fag.
- Science Camp blev første gang gennemført i efteråret 2010 og er i dag et bredt samarbejde på tværs ungdomsskolen, Randers Kommune, privatskoler og ungdomsuddannelser i Randers.
- Det naturfaglige område har en høj prioritet i Randers Kommunes skoler og dagtilbud. I foråret er 72 pædagoger gået i gang med et uddannelsesforløb, der skal styrke det naturfaglige fokus i dagtilbuddene.
Erfaringer og opmærksomhedspunkter
”Robotprogrammeringen har virkelig været en god øvelse for børnene. Det har udfordret dem på logisk tænkning og givet dem mod på selv at eksperimentere og prøve sig frem. Det har været super godt at se, hvordan deres nysgerrighed har drevet dem og gjort dem mere modige. Hvis noget ikke lykkes i første omgang, så prøver de bare igen og laver nogle små justeringer,” fortæller Lene Bak Myken, der er pædagog i Børnehuset Stjerneskuddet.
Til Science Camp får børnene små øvelser, som de i fællesskab skal forsøge at løse. Øvelser skal pirke til deres nysgerrighed på sammenhænge og naturvidenskab.
”Vi oplever, at det giver en rigtig god dynamik, at børnene arbejder sammen i grupper og på tværs af aldre. Det har virkelig givet nogle gode succesoplevelser. Blandt andet har vi en dreng, der normalvis er lidt tilbageholden, når han skal prøve noget nyt, men fordi de andre børn har været så gode til at inkludere ham i samarbejdet, fik han mod på at deltage. Det har været fantastisk at se, hvordan projektet har styrket børnenes samarbejdsevner. De er i den grad vokset med projektet,” fortæller Lene Bak Myken.
Hvis du vil vide mere
Hvis du ønsker at høre mere om tiltaget, kan kommunens børne- og ungeforvaltning kontaktes her: born.og.skole@randers.dk