Kommunale praksiseksempler Arbejdet med en varierende og motiverende skoledag/dagtilbud

Odense Kommune: Cykelglad skole

Odense Kommune den 4. februar 2019

Praksis og proces

Vi arbejder med at få cyklen med i undervisningen og bruge den for at komme ud til kreative og utraditionelle undervisningsmuligheder ved, at vi kan komme afsted samlet som klasse, uden det koster noget at komme nogen steder.

Vi begynder i indskolingen med at lære eleverne at cykle, og hvordan man cykler i trafikken. Vi har hele skolegården tegnet op, som om det er et vejsystem. Der cykler de rundt og lærer alt omkring det at være cyklist, og hvordan man begår sig i trafikken. Vi har cykellege, som er udgivet af. Dansk Cyklist forbund, sommercykelskole. Vi går efter princippet cykelsikker, før man er trafiksikker. Allerede i indskolingen begynder vi at have små ture ud af huset. Når vi forlader skolen, er der altid 2 voksne pr. klasse indtil udskolingen.

Kontekst og formål

Vi kan nemt flytte undervisningen ud af klassen. For at lære elever om lokalmiljøet og indtænke bevægelse i undervisningen. Vi cykler allerede med 3./4. klasserne på ture på 8 – 20 km.

Sammenhæng til kommunal politik og strategi

Bevægelse i undervisningen. Da budgetterne ikke er for store til skoler i kommunen, blev dette også en løsning på at komme ud – uden omkostninger.

Erfaringer og opmærksomhedspunkter

Når alle elever har en cykel, så fungerer det bedst, derfor har skolen en del cykler til rådighed. Man booker cyklerne på intra, og alle er med. Vi kører selvfølgelig aldrig uden hjelm. Det gælder elever som voksne. Vi har udgivet en cykelfolder til personalet om, hvordan man begår sig på cykel i trafikken med en klasse.

Vi har haft forskellige cykelprojekter for at motivere alle. Det sidste vi har gjort er at ”cykle jorden rundt” i fællesskab. Skolen har tilsammen cyklet jorden rundt en gang (40.000 km) og går i gang igen.

De næste skridt

Vi begyndte med cykellege i skolegården for 2-3 klasserne. Nu er det blevet skoles foretrukne transportmiddel for alle klasser. Ingen elever stiller spørgsmål ved dette, alle ved, at det er sådan, vi kommer af sted.

Nødvendige ressourcer

Vilje til at hjælpe alle med at få det lært og adgang til cykler og hjelme.

Det vigtigste råd til andre

Start med de små og kom af sted.

Hvis du vil vide mere

Ring til Ejerslykke Skolen 63751300 eller dette link: https://www.facebook.com/P4Fyn/videos/994249487327675/

×

Log ind