Lovgivning og høringssvar på dagtilbudsområdet
Lovgivning
Du kan finde dagtilbudsloven her. Inde på denne side kan du i venstre side også finde en oversigt over alle bekendtgørelser til dagtilbudsloven.
Ny dagtilbudslov
Den 1. juli 2018 trådte en ny dagtilbudslov i kraft. Hovedelementerne i loven er følgende:
- Bedre sammenhæng i kommunens indsats for de 0-6-årige
- En styrket pædagogisk læreplan, herunder krav om en skriftlig pædagogisk læreplan i alle dagtilbud
- Evalueringskultur og egenanalyse ud fra det pædagogiske grundlag
- Styrket forældreindflydelse i forældrebestyrelser
- Bedre vilkår for private leverandører
- Ret til deltidspladser for forældre på barsels- eller forældreorlov
- Styrket mulighed for forældre til at ønske og få konkret dagtilbud
- Krav om læringsfokus i SFO og fritidshjem indtil skolestart
- Bedre kvalitet i private pasningsordninger
- Kombinationstilbud til forældre med skæve arbejdstider
- Mere fleksibilitet i ordningen vedrørende pasning af eget barn
Loven skal være implementeret senest to år efter dens ikrafttræden, dvs. 1. juli 2020. Inden lovens vedtagelse udarbejdede KL en oversigt over de ændringer, der kræver kommunal opmærksomhed. Oversigten inddrager elementer fra lovudkastet og bemærkningerne til lovteksten. Nedenfor kan du finde oversigten samt en oversigt over lovgivning om dagtilbud og private pasningsordninger.
Du kan læse mere om den styrkede pædagogiske læreplan, finde materialer til at arbejde med den nye dagtilbudslov og se muligheder for rådgivning om dagtilbud i kommunerne her: https://emu.dk/dagtilbud
Obligatorisk læringstilbud
Den 1. juli 2019 trådte loven om obligatoriske læringstilbud for 1-årige børn i udsatte boligområder i kraft. Det obligatoriske læringstilbud skal sikre, at flere børn fra udsatte boligområder kommer i dagtilbud, som blandt andet kan understøtte deres dansksproglige kompetencer og generelle læringsparathed.
Med loven står kommuner og dagtilbud også over for nye opgaver, herunder udarbejdelse af målrettede forløb til børnene og forældrene, tilsyn og registrering. KL har derfor i samarbejde med Børne- og Undervisningsministeriet udarbejdet en FAQ med spørgsmål og svar til loven. FAQ’en er målrettet forvaltningsniveauet i kommunerne og adresserer en række praktiske elementer i relation til implementering af loven om obligatoriske læringstilbud. Udvælgelsen af spørgsmål er bl.a. foretaget på baggrund af input fra kommuner med udsatte boligområder.
Økonomisk fripladstilskud
Du kan læse mere om økonomisk fripladstilskud på Børne- og Undervisningsministeriets hjemmeside