Betingelser for at blive oprettet som bruger i Aula
At oprette sig som bruger i Aula (mht. punkterne Samtykke og Tilladelser) kræver p.t. to-faktor-login, og derfor kræver det NemID at få adgang til Aula.
For at kunne ansøge om NemID skal man have et CPR-nummer.
Hvem kan få et cpr-nummer ?
CPR-lovens §3 regulerer, hvem der kan tildeles et CPR-nummer i Danmark (i lovgivningen skelnes ikke mellem ”traditionelle” og administrative CPR-numre – de er begge personnumre jf. loven og giver samme muligheder ift. fx at få NemID). Diplomater kan også ansøge om NemID, se evt. https://um.dk/en/about-us/the-protocol-department/.
I CPR-lovens §3 hedder det bl.a., at ”Enhver skal have tildelt et personnummer, hvis vedkommende
1) folkeregistreres her i landet på grund af fødsel eller tilflytning fra udlandet,
2) inddrages under ATP,
3) ifølge skattemyndighederne skal have et sådant i forbindelse med skattesagsbehandling her i landet”.
Der har været eksempler på forældre, der har haft mulighed for at kunne få NemID, men ikke var klar over det, og det er derfor vigtigt at afklare forældrenes muligheder for at få NemID, se evt. https://www.nemid.nu/dk-da/om-nemid/hvem_kan_faa_nemid/.
Forældre, der ikke kan få NemID:
Hvis en forælder ikke kan få NemID, skal kommunen håndtere overdragelse af information på samme måde, som man hidtil har håndteret ikke-digitale forældre.
Forældre, der ikke ønsker at anvende Aula:
Det er ikke lovpligtigt at anvende Aula. Kommunen må derfor håndtere, at den nødvendige information tilflyder hjemmet på anden vis, som det er tilfældet med ikke-digitale forældre. Kommunikationskanaler og bagatelgrænse fastlægges lokalt.