Beskæftigelsesindsatsen under covid-19
Som led i regeringens nedlukning af det danske samfund blev den aktive beskæftigelsesindsats suspenderet for at mindske spredningen af covid-19. Det betød, at de lediges pligt til at stå til rådighed og ret og pligt til samtaler og tilbud blev sat på pause, samt at jobcentrene fysisk lukkede.
Corona/Covid-19 har vendt op og ned på måden jobcentrene arbejder, og mange jobcentre har derfor fundet på nye måder fortsat at bistå de ledige og virksomhederne. Jobcentrene har hurtigt omstillet sig til den nye virkelighed. Under corona har jobcentrene derfor blandt andet øget deres brug af digitale værktøjer til dialog med de ledige og fastholdt en tæt dialog med lokale virksomheder.
Læs om kommunernes tiltag og erfaringer med beskæftigelsesindsatsen under covid-19 herunder. De giver også god inspiration til beskæftigelsesindsatsen fremadrettet.
Assens Kommune: Kompetenceafklaring via telefoniske samtaler
Kompetenceafklaring er en indsats for borgere tilknyttet Jobcentret, som har midlertidige eller varige skånehensyn (inkl. nedslidning) i forhold til arbejdsmarkedet. Afklaringen består af holdforløb over to dage, hvor der er introduktion og udfyldelse af kompetencemappe (udfyldes af borger med støtte fra underviser).
Mappen skaber et overblik over borgerens arbejdsmarkedstilknytning fra ca. 18 års alderen og frem til mødet med jobcentret (inkl. perioder med ledighed, sygefravær, orlov mv.). Den giver overblik over skolegang, kurser og efteruddannelse, både gennemførte og afbrudte forløb, samt fritidsliv. Der indsættes dertil generelle kompetencer som f.eks. sprog, it, kommunikation, samarbejde, samt faglige, praktiske og personlige styrker.
Efter deltagelse på et holdforløb tilbydes borgeren en individuel samtale, hvor der tales om den konkrete situation, borgeren står i. Dette for at få belyst borgers arbejdsmarkedsperspektiv ud fra de ressourcer, der er, og hvilke udviklingsmuligheder, der kan være, i forhold til at vende tilbage på arbejdsmarkedet - enten i ordinær beskæftigelse eller til højst mulig selvforsørgelse.
I coronatiden tilbydes de henviste borgere tilbydes et telefonisk kompetenceafklaringsforløb. Telefonsamtalerne varer 1 time, og der afholdes typisk 3-4 samtaler pr. borger, hvor det tidligere var 1 opfølgende samtale pr. borger.
Mere tidskrævende, men borgerne er positive
Indsatsen er mere tidskrævende, da alt er individuelt tilrettelagt, frem for holdforløb, og derudover er antallet af samtaler er øget. Da samtalerne afholdes med et par dage imellem, er der mulighed for, at begge parter kan reflektere over samtalerne og kvalificere kompetencemappen på et dybere grundlag end ellers. 20 borgere er på venteliste til indsatsen.
Borgerne har modtaget det positivt, og nogen er ligefrem glade for at sidde i trygge rammer i eget hjem, men ikke alt kan klares via telefon. Der mangler det personlige møde i forhold at kunne iagttage f.eks. kropssprog, mimik mv. Dog kan forløbene efter coronatiden muligvis gøres mere fleksible, således at telefonsamtalerne kan holdes, hvor det synes relevant.
Koordinator Jytte Nielsen fortæller: ”Nogen borgere har været på overførselsindkomst i lang tid. De ønsker ikke at være der. De ønsker ikke at blive tabt på gulvet i alt det her. Vi prøver at holde liv i et håb. Og vi prøver med vores indsatser at rykke dem derhen til klar. Hvor man igen må lave praktikker. Vi vil gerne banke på hos virksomhederne, så disse mennesker kan blive afklaret til rette forsørgelse.”
En ugentlig gåtur – med passende afstand
Jobcenter Assens har forsøgt/forsøger at tilpasse sig den nye virkelighed og hverdag, der er mulig under coronatiden. Tilbud og kontakter er udviklet, så det passer med den enkelte borgers behov. Efter at være hjemsendt har Jobcenter Assens kontaktet alle borgere telefonisk og tilbudt en frivillig telefonisk kontakt. For mange har det fungeret fint, men der er også tilfælde, hvor der er risiko for, at borgere overlades så meget til sig selv, at de ”tabes”. Borgerne sidder i en venteposition, hvor det er helt afgørende, at der er en kontakt. For nogle af de meget sårbare kan kontakten til Jobcentrets medarbejdere være den eneste kontakt under coronatiden, hvor alle tilbud er lukket ned.
I Jobcenter Assens har man forsøgt at holde modet oppe hos denne gruppe ved forskellige tiltag, og eksempel herpå er en telefonisk gåtur. Her tilbydes borgere, der har behov for en kontakt, at vedkommende går tur ved sin bopæl, mens medarbejderen på Jobcentret ligeledes går tur ved sin bopæl. Begge parter taler sammen i telefonen, mens de går tur – hver for sig. Der har været stor begejstring for dette tiltag, men det har dog vist sig i praksis at være svært at gennemføre, eksempelvis på grund af vejret eller borgerens lyst/energi i denne tid.
I andre tilfælde har bekymringen for enkelte borgere været så stor, at en fysisk gåtur – med passende afstand – er valgt.
Beskæftigelsesrådgiver Thomas Riber fortæller: ”Nogle borgere taber modet. Hvis deres netværk er begrænset til den kontakt, de har med en arbejdsplads via en praktik eksempelvis, så er denne kontakt forsvundet med suspenderingen. Så sidder disse borgere nu i hjemmet og tænker for meget. Denne gruppe mistrives og ryger i en negativ spiral. Det handler om at give nærvær og personlig kontakt. Give mod.”
Det er muligt at skabe en god relation til borgeren
I Jobcentret har vi erfaret, at det kan lade sig gøre at skabe relationen til borgere via telefon. Det kan lade sig gøre at arbejde med fortsat opretholdelse af en grundlæggende struktur, sundhed og trivsel via telefon. Dog er der undtagelser, som kræver noget ekstra. I Jobcentret er det en vurdering fra sag til sag, og hvis det vurderes, at man risikerer at ”tabe” borgerne, så finder man nye måder at holde kontakten og understøtte den enkelte på. Ud over kontakt ved vi, at det, for hjernen og en eventuel depression eller nedtrykthed, er vigtigt, at man kommer ud og ikke sidder i hjemmet hele tiden – derfor har gåture været et redskab for at sikre at borgerne stadig er så tæt på arbejdsmarkedet, som det lader sig gøre - i coronatiden.
Jobcenter tilpasser sig til ny virkelighed
Jobcenter Assens har forsøgt/forsøger at tilpasse sig den virkelighed og hverdag, der er mulig under coronatiden. Tilbud og kontakter er udviklet, så det passer med den enkelte borgers behov. Borgerne har modtaget de nye tiltag med stor positiv tilgang, og det opleves, at borgerne er glade for, at de ikke skal være i venteposition mere end højst nødvendigt. Borgerne er bekymrede for deres fremtid, for når man ser i medierne, hvordan arbejdsmarkedet og samfundet ser ud pt. hvordan er så deres muligheder.
Også for medarbejderne i Jobcentret er der positive tilbagemeldinger på mulighederne for tilpasning. Flere giver udtryk for, at det også giver en faglig tilfredsstillelse både at udvikle på egne opgaver, men også følelsen af, at vi kan holde hjulene i gang. At vi tør. Det kan være lidt grænseoverskridende at lave nye ting, men i det store hele fungerer det.
Assens Kommune: Jobcenter Assens er gået online
Jobcenter Assens har udviklet online kursus, kompetenceafklaring via telefon og der er afprøvet nye kontaktformer med de mest udsatte borgere under coronatiden
I afdelingen Arbejdsfastholdelse har Jobcenter Assens flyttet store dele af beskæftigelsesindsatsen hjem og - trods suspenderingen – og på grund af den – er nye metoder taget i brug i et forsøg på at holde kontakt med de mest udsatte borgere.
Leder af Arbejdsfastholdelse Maja Jæger fortæller: ”Generelt har borgere takket ja til at holde kontakt telefonisk. Når vi har kontakt med borgerne gør vi det, fordi vi synes det giver mening i forhold til relationen og de gode processer vi har med borgerne. Vi registrerer samtalerne med borgerne som nulstillende samtaler, også selvom den del er suspenderet. Vi gør det for at sikre, at medarbejderne undgår stressende sags pukler, når der igen lukkes op for beskæftigelsesindsatsen, og for at sikre, at ingen borgere ”glemmes” – selvom det er frivilligt om borger vil deltage, har vi erfaret, at meget få siger nej tak. Der er en stor velvilje og lyst til en kontakt”.
Online kursus om psykisk belastning
Før corona sendte Jobcentrets medarbejdere hjem, var der et tilbud om undervisning hver torsdag om psykisk belastning. Kurserne handler om hvad der sker ved psykisk belastning. Målgruppen er primært sygemeldte borgere som henvises af deres sagsbehandler. I coronatiden har kurserne fortsat, men nu som Youtube videoer i 4 dele.
Fastholdelseskonsulent Mette Øfjord fortæller: ”Youtube videoerne er udviklet ud fra en tanke om at det ville være ærgerligt, hvis vi ikke kan tilbyde viden om psykisk belastning. Under kurset får borgerne redskaber og indsigt i hvad der sker, når man er under psykisk belastning. Vi ved, at det betyder meget at have viden, hvis man skal kunne påvirkes hvordan man har det og arbejde med selv at gøre noget ved det.”
I starten af hjemsendelsesperioden gennemførtes et par undervisningsforløb pr. telefon, men det stod hurtigt klart, at det er enormt krævende for borgeren at fastholde koncentration på telefonisk undervisning. Der skulle noget andet til. Men hvordan får man det gjort mere fleksibelt. Forskellige platforme blev undersøgt.
På en lukket Youtube kanal ligger nu et onlinekursus i 4 dele med en varighed ml. 9½ - 18 minutter. Borger får et link tilsendt, hvorfra borger kan tilgå kanalen. Med linket modtager borger ligeledes relevant materiale.
Online film giver borgerne viden og noget visuelt de kan kikke på. Der har været mange positive tilbagemeldinger. Filmene har nogle klare fordele som den almindelige tidligere undervisning ikke tilbyder: Borgers pårørende kan se med. Man kan tilgå det som man har lyst og energi til. Man kan vende tilbage til det ved behov. Man kan gense undervisningen, hvis man ikke kan huske det hele.
Med den nyudviklede metode kan man nå en bredere gruppe. Youtube filmene kan supplere liveundervisning senere – som en platform der kan bruges, hvis borger ikke har mulighed for at komme fysisk på Jobcentret, eksempelvis hvis borger er startet arbejde eller fysisk er hindret i at fremmøde. Ligeledes kan det tænkes at der er borgere, der kan have behov for at genhøre pointer fra den fysiske undervisning på Jobcentret, fordi de pga. psykisk belastning har kognitive udfordringer.
Et uddrag af borgeres tilbagemelding:
”God undervisning, der giver mig en god forståelse af belastningen og hvad jeg kan gøre. Jeg ser frem til vores samtaler.”
”Det er rigtig fint med online udgave af undervisning. Fint tilbud!”
”Det er et rigtig flot tilbud om elektronisk undervisning. Et godt alternativ, når nu almindelige undervisning ikke er en mulighed – tak for det!”.
”Din undervisning gav så meget mening for mig. Det har været en øjenåbner for mig. Min mand har set videoerne, og det gav ham forståelse for, at min hjerne ikke fungerer, som den plejer”.
”Det var en lettelse af se undervisningen, fordi jeg forstod, at det jeg oplever er symptomer, og det gav mig håb om, at jeg kan blive rask igen. Det var som om at undervisningen var lavet til mig – tak!”
Assens Kommune: Jobcenter Assens hjælper virksomheder, der har for travlt til at rekruttere selv
Jobcenter Assens matcher hurtigt virksomhedernes akutte behov for arbejdskraft med profiler i jobdatabasen. De gode match har været altafgørende for bl.a. kommunens forskellige rengøringsteams i forbindelse med genåbningsdel 1 og 2, og for virksomheden PLUM, der arbejder i døgndrift for at imødekomme den enorme efterspørgsel på løsninger til håndhygiejne i forbindelse med Covid-19
Leder af Jobcenter Assens, Ulla Drejer, fortæller, at jobcentret gennem hele nedlukningsperioden har fastholdt det opsøgende arbejde i forhold til virksomhederne.
PLUM stod med et akut behov
Virksomheden PLUM stod med et akut behov for at finde en person. Det ville tage for lang tid at afvente resultatet af en annonce og den efterfølgende ansættelsesproces, fortæller virksomhedens tekniske chef, Per Pasfall. Han kom i kontakt med virksomhedsambassadør Lasse Greve Frets fra Jobcenter Assens. Lasse sendte os efterfølgende 3 CV’er på mulige kandidater. Den ene kandidat kunne vi godt bruge i vores virksomhed, så han blev ansat.
”Vi er helt sikkert tilfredse med resultatet, for vi har fået en medarbejder, der kan hjælpe med det, vi har brug for, og vi fik ham hurtigt”, fortæller Per Pasfall. ”Og jeg må sige, jeg er overrasket over, han gik ledig, for han er en dygtig mand.Vi har før henvendt os til Jobcenter Assens for at rekruttere, og gør det helt sikkert igen.” tilføjer han.
”Vi er helt sikkert tilfredse med resultatet, for vi har fået en medarbejder, der kan hjælpe med det, vi har brug for, og vi fik ham hurtigt”, fortæller Per Pasfall. ”Og jeg må sige, jeg er overrasket over, han gik ledig, for han er en dygtig mand.Vi har før henvendt os til Jobcenter Assens for at rekruttere, og gør det helt sikkert igen.” tilføjer han.
Nye retningslinjer for rengøring på skolerne gav mangel på arbejdskraft
De nye retningslinjer i forhold til hyppigere og grundigere rengøring på skoler og i dagtilbud, medførte akutte behov for mere rengøringspersonale. Rengøringsleder Mariann Lindemose skulle i løbet af få dage rekruttere nogle folk, og igen kunne Jobcenter Assens byde ind med kandidater. Senest er 16 ledige blevet ansat i ordinære stillinger tilknyttet Entreprenørgården - tilmeldt et 1-dags AMU-online Covid19-forløb – og er således klar til start på under en uge.
Ingen skal være i tvivl om, at vi stadig er her
Generelt arbejdes der på højtryk rundt i Jobcenter Assens afdelinger for, at hverken ledige eller sygemeldte tabes ”på gulvet” under Covid-19-krisen, samt for at sikre, at virksomheders rekruttering, arbejdsfordelinger, lønkompensationsordninger og fastholdelse fortsat er i fokus.
Der er fortsat en aktiv, opsøgende indsats over for virksomhederne, både ved vores virksomhedsambassadører, ligesom Virksomhedsservice holder åbent på fuld tid for telefoniske henvendelser, fortæller Ulla Drejer.
Virksomheder kan ringe ind og få sparring og match vedr. rekruttering, fastholdelse og opkvalificering, mens Jobcenter Assens sidder klar til at matche behov for arbejdskraft med relevante profiler. Samtidig har de gjort virksomhederne opmærksomme på, at de er her for dem, men de tilmed har gjort reklame for sig selv via korte animationsfilm, der på få minutter fortæller, hvordan de er klar til at hjælpe.
Online hjælp til de ledige
Jobcenter Assens oplever virksomhedernes behov for arbejdskraft, hvorfor det har været naturligt at tilbyde ledige borgere hjælp til at få opdateret deres ansøgning og CV. Det har vi gjort via opslag på hjemmesiden og senest med en lille film med en jobformidler, der giver gode råd til jobsøgning samt fortæller, hvordan borgerne får online hjælp.
Alle afdelinger er desuden opsøgende med telefonisk kontakt til ledige og sygemeldte. Det er naturligvis frivilligt, hvorvidt borgerne har lyst til at deltage, men det har vist sig, at langt de fleste ønsker en fortsat kontakt med Jobcentrets medarbejdere under Corona-krisen.
Fokus fra os har været, at hverken borgerne eller virksomhederne måtte være i tvivl om, at vi var her, tilstede og kunne rådgive, guide, vejlede og coache etc., slutter leder af Jobcenter Assens, Ulla Drejer.
Jammerbugt Kommune: Jobcenter Jammerbugt åbner en psykologisk hotline til kommunens borgere og ansatte.
I en tid med corona/covid-19 kan mange borgere føle sig isoleret eller bekymrede. Det har været vigtigt for Jobcenter Jammerbugt fortsat at være til stede for de borgere eller kommunale medarbejdere, som kan have brug for én at tale med.
Jobcenter Jammerbugt har derfor oprettet en ny psykologisk telefonisk hotline for at hjælpe kommunens borgere og kommunalt ansatte under corona/covid-19. Her kan man henvende sig og få råd og vejledning af en autoriseret psykolog i forhold til de bekymringer Corona har skabt som følge af en ændret hverdag, smitterisiko, sygdom og økonomiske vanskeligheder osv.
Borgmester i Jammerbugt kommune, Mogens Christen Gade, fortæller om kommunens initiativ, ”Flere oplever et øget pres og bekymringer i forbindelse med coronaudbruddet. For at forebygge og afhjælpe de tanker, som både borgere og medarbejdere her i kommunen kan have, så har vi valgt at oprette et telefonisk tilbud gennem Jobcentret, hvor der er mulighed for at vende sine bekymringer, og finde ud af, om der er brug for yderligere hjælp”.
Jobcenter Jammerbugts telefonlinje er åben for kommunens voksne borgere i alderen fra 15 år og op. Henvendelserne er indtil nu kommet fra særligt to grupper af borgere; de, der har smitten tæt på, og de, der oplever psykiske udfordringer ved at være isoleret. Der har været en lige fordeling af opkald fra borgere og kommunalt ansatte. Psykologerne oplever, at der er et behov, og at deres hjælp er værdsat.
Jannie Knudsen, der er sundheds- og arbejdsmarkedschef i Jammerbugt Kommune, mener i den forbindelse, at det er væsentligt at understrege, at tilbuddet ikke kan sidestilles med almindelig psykologbehandling. Psykologerne fra den telefoniske hotline lytter primært og henviser derefter videre til den rette hjælp. De optager desuden hverken journal eller opbevarer personlige data som følge af telefonsamtalerne, hvorfor alle henvendelser er anonyme.
De autoriserede psykologer, der sidder i den anden ende af røret, er behjælpelige med at finde yderligere muligheder og tilbud, som kan hjælpe den pågældende borger eller kommunalt ansatte i de tilfælde, hvor selve samtalen med psykologen ikke er tilstrækkelig. De kan desuden hjælpe vedkommende videre ved at berolige, henvise til svar, foreninger, egen læge osv.
Rådgivningen er gratis og anonym, for alle der ønsker det.
Kontaktoplysninger
For mere information om Jammerbugt Kommunes tiltag, kontakt:
Arbejdsmarkedschef Jannie Knudsen tlf.: 4191 2511
Borgmester Mogens Christen Gade tlf.: 4191 2001
Kolding Kommune: Stor succes med hjælp til ledige via computeren
Jobcenter Kolding har haft stor succes med at hjælpe de ledige via computeren, og hver dag får ml. 15-19 nye ledige i Kolding hjælp. Jobcentret har desuden netop lanceret en ny række af webinar, der har til formål at informere og motivere ledige til uddannelse og opkvalificering inden for brancher der oplever mangel på arbejdskraft.
Som alle andre kommuner oplever Kolding Kommune i denne krisetid en stigning i antallet af ledige. Og samtidig er beskæftigelsesindsatsen suspenderet. Dog er der hos de ledige stadig en stor interesse for fortsat at holde fokus på at komme tilbage i job, og for mange betyder det et øget behov for hjælp til at udarbejde et brugbart CV og en god jobansøgning. Og i Kolding var der ikke langt fra tanke til handling.
”Vi gik hurtigt i luften med et webinar, hvor vi via denne platform kunne nå ud til flere ledige på en gang. Der bliver rift om jobbene, når Danmark åbner igen, og derfor er der stor interesse for at gøre sig så attraktiv for virksomhederne som muligt, så man står først i køen til et job”, fortæller Job- og Integrationschef, Bethina Danielsen fra Kolding Kommune.
Webinarerne foregår hjemme fra Jobkonsulent Steen Petersens stue i Harte. Her har der de sidste uger været ekstra travlt. Der er dagligt kl. 14 tilbud om webinar både i forhold til CV, Jobnet og Jobsøgning. Derudover inviteres der gæster ind, der sammen med Jobcenteret kan skabe en endnu større mulighed for at give de ledige inspiration.
Alle deltagere får efterfølgende tilbud om sparring på CV og ansøgning ifht. et konkret job. Dette tilbud har deltagerne taget positivt imod – ca. 80% af de ledige har på denne vis modtaget personlig sparring fra Steen på deres CV og ansøgning.
Succesen med at holde digital kontakt med de ledige er så stor en succes, at andre kommuner nu beder Kolding om hjælp til at komme i gang. Der har været stor interesse, og 75 personer fordelt på en 25-30 kommuner har indtil videre deltaget.
”Det er positivt, at vi i Kolding er firstmovers på dette, og at der er så stor interesse fra andre kommuner. Vores energi bliver dog først og fremmest brugt på at servicere de ledige borgere i Kolding Kommune, så vi kan hjælpe både de ledige, men også virksomhederne i Kolding med at få den arbejdskraft de efterspørger, når Danmark åbner igen”, siger Job- og Integrationschef, Bethina Danielsen.
Diana, ledig og flittig bruger af webinarerne
Diana fortæller at denne tid med corona er en mærkelig tid, som gør at hun føler sig meget alene.
”Det er særligt svært at være ledig i denne tid, da man ikke bare lige kan gå ud og snakke med virksomheder. Men webinarerne med Steen har givet hverdagen mening fordi jeg føler jeg har ydet noget, sammen med andre ledige der er i samme båd som mig.”
Webinarerne har medført at Diana har ændret både sit CV og ansøgning, fordi hun har fået en masse inspiration. ”Og det giver mig motivation og mod på, at det nok skal lykkedes at finde drømmejobbet.”
Diana har netop været til samtale ifbm. et job hun har søgt og har endnu en samtale i kalenderen.
Jobcenter Kolding igangsætter d. 15. maj det første af en række brancherettede webinarer, hvor der tages udgangspunkt i de brancher der mangler arbejdskraft. I samarbejde med AMU Syd afholder Jobcenter Kolding i de kommende uger en række brancherettede webinarer, hvor det første webinar omhandler personbefordring: bus, taxa og flextrafik. På disse webinarer bliver 20-25 ledige der har interesse og kompetencer i netop denne branche inviteret, samt en virksomhed som kan fortælle om branchens konkrete behov for arbejdskraft. AMU Syds rolle bliver at fortælle om mulighederne for uddannelse og opkvalificering inden for personbefordring bus, taxa og flextrafik – og forhåbentligt at lave konkrete uddannelsesplaner for de ledige.
På de følgende brancherettede webinarer vil fokus være på brancherne teknisk isolering, lagerområdet, rengøring/service.
Københavns Kommune: Virtuel sparring på jobansøgninger
Corona har uden tvivl sat sine tydelige spor på arbejdsmarkedet i Danmark. Flere virksomheder er mere forsigtige med nyansættelser, og det har Katja oplevet. Hun blev uddannet i landbrugsøkonomi i 2017. Siden da har hun været på barsel og i virksomhedspraktik. Nu er hun jobsøgende på fuld tid.
”Det kan godt være lidt ensomt at være jobsøgende for tiden. Derfor sætter jeg utrolig stor pris på den sparring, jeg får fra min virksomhedskonsulent Rikke,” fortæller Katja.
Jobcenter København rådgiver i en ny virkelig
Selv om Jobcenter København ikke har åbent for fysiske henvendelser, og at reglerne for ledige midlertidigt er suspenderet, så er jobcentrets konsulenter klar til at hjælpe fra deres hjemmekontor. Og det benytter Katja sig af. Hun sender nemlig løbende sine jobansøgninger afsted til Rikke og får feedback over telefonen.
”Jeg tror, det er vigtigt, at de jobsøgende ved, at vi stadig er her for at hjælpe og holde motivationen oppe. For selv om det ser noget sort ud på arbejdsmarkedet for tiden, så er der masser, man kan gøre i mellemtiden, og det vil vi gerne hjælpe med. Derfor tilbyder vi blandt andet, at borgerne på eget initiativ kan ringe og bestille telefonisk sparring på deres jobsøgning, når vi nu ikke kan mødes face to face. Vi ringer også selv til de ledige og tilbyder dem et online jobsøgnings-forløb hos vores eksterne leverandører. Vi gør opmærksom på, at det hele er frivilligt, men jeg oplever, at langt de fleste sætter stor pris på det”, fortæller Rikke, der er virksomhedskonsulent og til dagligt rådgiver de ledige akademikere i København.
Mariagerfjord Kommune: Jobcenter Mariagerfjord opretholder rehabiliteringsmøder gennem virtuel afvikling til gavn for kommunens borgere
Hver måned er der i gennemsnit indstillet 25 sager til rehabiliteringsmøde. På møderne har et tværfagligt team fokus på at belyse borgerens sag ud fra et helhedsperspektiv med det formål at bringe borgeren tættere på arbejdsmarkedet. Rehabiliteringsteamet har til opgave at udarbejde en fyldestgørende indstilling til kommunen i sager om jobafklaringsforløb, ressourceforløb, fleksjob og førtidspension. Det er således møder af stor betydning for den enkelte borger.
Jobcenter Mariagerfjord har med stor succes i både april og maj måned gennemført virtuelle rehabiliteringsmøder under coronaperioden.
- Rehabiliteringsmøderne har stor betydning for vores borgere, og det er derfor også en bevidst prioritering, vi har foretaget i vores jobcenter med at etablere virtuelle rehabiliteringsmøder således, at borgerne ikke oplever at deres sagsbehandling går i stå skulle under coronaperioden. Vi oplevede i startfasen af coronaperioden at måtte aflyse planlagte møder, men dette var kun kortvarigt, hvorefter vi virtuelt har formået at køre alle vores møder som planlagt på området, siger arbejdsmarkedschef i Mariagerfjord Kommune Simon Mæng.
Afviklingen af de virtuelle rehabiliteringsmøder tager afsæt i de politiske retningslinjer, som er udarbejdet på området under coronaperioden. Retningslinjerne foreskriver blandt andet, at borgerne individuelt skal give samtykke til, om møderne kan afholdes virtuelt, om de ønsker at være repræsenteret på mødet, eller om de ønsker, at sagen behandles af rehabiliteringsteamet uden deres deltagelse. Dette såfremt, at rehabiliteringsteamet ligeledes vurderer, at der er fagligt belæg for det. Med de nye retningslinjer har kommunerne således fået mere fleksible rammer til planlægning og afholdelse af rehabiliteringsmøder.
- Som fagkonsulent og ansvarlig for afviklingen af rehabiliteringsmøder i Jobcenter Mariagerfjord oplever jeg en stor værdi af de virtuelle møde og de nye retningslinjer, som er gældende under coronaperioden. Vi er nemlig i langt højere grad i stand til at håndtere den enkelte sag individuelt ud fra, hvad der giver bedst mening for den enkelte borger. Der er sager, hvor det er oplagt, at borgeren deltager, og så er der sager, hvor borgeren ikke nødvendigvis behøver at deltage, fordi det drejer sig om formaliteter, som mere effektivt for borgeren kan behandles af rehabiliteringsteamet. Hvis man politisk vælger at gøre denne fleksibilitet permanent, er min faglige vurdering, at vi vil kunne behandle flere rehabiliteringssager og dermed hjælpe flere borgere inden for den nuværende tidsramme samtidig med, at vi i højere grad har mulighed for at tilpasse indsatsen til den enkelte borgers behov, fortæller fagkonsulent i Jobcenter Mariagerfjord Mette Sehested.
Det er ikke kun rehabiliteringsteamet, der oplever værdien af de virtuelle møder og den øgede fleksibilitet. Borgerne giver også udtryk for, at det fungerer rigtig godt i højere grad at kunne tilrettelægge forløb og indsats, så det giver bedst mulig mening for den enkelte.
- Jeg synes, det var meget dejligt at få muligheden for at vælge, at mit rehabiliteringsmøde foregik virtuelt. Det fik mig til at føle mig menneskelig og inddraget. Den virtuelle mødeform passer rigtig godt til mig og de udfordringer, jeg har med mit helbred. Jeg oplevede ikke angst og blev ikke stresset op til og under mødet, og jeg kan derfor kun varmt anbefale, at man som borger får mere medindflydelse på formen af møderne, så de tilpasses ens individuelle behov, siger Jesper Møller Pedersen.
Jobcenter Mariagerfjord fortsætter med at afholde virtuelle møder under coronaperioden og vil løbende evaluere på, hvilke erfaringer der med fordel kan bringes i spil, når samfundet og beskæftigelsesområdet normaliserer sig igen. Jobcenteret sender dog også en appel til politikerne på Christiansborg om at ville gøre det samme og i et samarbejde være med til at frigive mere fleksibilitet til jobcentrene til gavn for borgerne.
Kontakt Yderligere information
Simon Mæng, Arbejdsmarkedschef i Mariagerfjord Kommune, tlf. 20 59 83 84 Mette Sehested, Fagkonsulent i Mariagerfjord Kommune, tlf. 97 11 35 29
Næstved Kommune: Data og direkte kontakt understøtter de lokale virksomheder under coronakrisen.
I Næstved bruger man data og direkte kontakt til at understøtte de lokale virksomheder under coronakrisen
I Næstved har den lokale virksomhedsservice fokus på nyttig og relevant kontakt til de lokale virksomheder under coronakrisen. Der laves markedsanalyse og orienteres om muligheder sådan, at både virksomheder, og Virksomhedsservice, er bedst muligt rustet til den nye hverdag.
I Næstved er det Team Virksomhedsservice under Center for Arbejdsmarked, der står for at servicere og understøtte de lokale virksomheder med arbejdskraft. Også under coronakrisen. Allerede i marts foretog virksomhedskonsulenterne de første coronarelaterede opkald til lokale virksomheder. Målgruppen var hotel- og restaurationsbranchen, og formålet var at orientere virksomhederne om bl.a. VEU-godtgørelse og mulighederne for at videreuddanne medarbejdere med lønkompensation under coronakrisen.
I samme periode blev der udsendt breve til alle virksomheder i Næstved Kommune med orientering om arbejdsdeling, henvisning til hvor man kan få vejledning til hjælpepakker, hjælp til rekruttering mv., ligesom der blev afviklet et webinar om arbejdsfordeling sammen med det lokale erhvervscenter.
Hvad er det for en virkelighed, som vi skal understøtte?
Efter de indledende kontakter og orienteringer kom behovet for at kunne målrette indsatsen. Derfor iværksatte Virksomhedsservice en markedsanalyse af den aktuelle situation på det lokale arbejdsmarked. Næstved Kommunes Erhvervscenter udsendte i perioden 15. – 23. april en survey til en stor gruppe lokale virksomheder om deres oplevelse af coronakrisen. 390 virksomheder på tværs af brancher svarede, og af dem regnede 79% med at klare sig igennem krisen. 41 % var lidt ramt, mens 35% var upåvirkede, og 3% har vækstet under krisen.
På baggrund af bl.a. Erhvervscenterets survey og virksomhedskonsulenternes observationer i den løbende kontakt med virksomhederne blev der udarbejdet en række nøglespørgsmål omkring arbejdskraftsbehov, opkvalificeringsmuligheder osv. både nu og fremadrettet. En gruppe virksomhedskonsulenter blev tildelt relevante brancher og har siden ringet ud og interviewet virksomhederne. Svarene er blevet samlet og registreret sådan, at man hurtigt og nemt kan se overordnede tendenser, både generelt og fordelt på brancher. Markedsanalysen har været i gang siden uge 19 og kører frem til og med uge 23.
Et godt CRM-system giver data til eftertanke
Til at understøtte virksomhedskontakten anvender Næstved Kommune CRM-systemet Virego, hvor data og historik om virksomhedskontakten registreres og hvor det er muligt at tilknytte bestemte tags til virksomhederne. I forbindelse med den store nedlukning af virksomhedspraktikker som følge af suspensionen af beskæftigelsesindsatser har CRM systemet spillet en afgørende rolle for opfølgningen. Alle disse virksomheder har fået et specielt tag, der gør det muligt let at fremsøge og kontakte dem, når der igen kan etableres praktikforløb. Vi kan dermed trække data på, hvem vi skal prioritere at kontakte i genåbningen for etablering af nye praktikpladser, ligesom det bliver afsæt for en professionel dialog, når virksomhedskonsulenterne er i dialog med virksomheden fremadrettet. På samme måde tagges alle virksomhederne, der deltager i markedsanalysen. Både fordi de så kan genfindes, og der kan trækkes datasæt på resultaterne i samarbejdet med virksomhederne efterfølgende, men ligeledes fordi den næste virksomhedskonsulent, der kontakter virksomheden, vil kunne se, at virksomheden var en del af markedsanalysen. I Næstved tror man nemlig på, at den gode datadisciplin er et af kerneelementerne i den gode virksomhedsservice.
-
PDF
Næstved Kommune Corona-kampagne 2020.pdf
Kontaktperson
teamleder Else Pedersen, mail elhpe@naestved.dk eller telefon 2545 1530.
Randers Kommune: Målrettet virksomhedskontakt og fokus på jobskabelse
Corona-krisen har haft store konsekvenser for det danske arbejdsmarked og derfor også på måden hvorpå arbejdsmarkedet skal håndteres. Jobcenter Randers Erhverv, har under- og efter nedlukningen arbejdet med en række initiativer, for at gøre virksomhederne, borgerne og kommunen beredte på morgendagens udfordringer.
Intens virksomhedskontakt under nedlukningsperioden
Som en konsekvens af de nye midlertidige love og hjælpepakker, gjorde Jobcenter Randers Erhverv en ekstra indsats for at understøtte de lokale virksomheder. Jobcenter Randers Erhverv havde i nedlukningsperioden en intens kontakt med de lokale virksomheder, som kommunen samarbejder med. Kontakten koncentrerede sig særligt om virksomheder der befinder sig i udsatte brancher, hvor nedlukningen havde de største konsekvenser.
Formålet med indsatsen var at gøre opmærksom på, at kommunens Virksomhedsservice stadig var til rådighed, trods medarbejderne var hjemsendt, ligesom kontakten gav kommunen et indblik i, hvordan virksomhedernes aktuelle tilstand var. Kontakten gav derudover anledning til spørgsmål i forhold til hjælpepakker, lønkompensation mv., hvor virksomhederne var i tvivl om hvordan de skulle forholde sig. Virksomhedskontakten resulterede derved og i, at begge parter har haft et bedre udgangspunkt for at berede sig på den nye hverdag.
Taske Force initiativ
I forlængelse af den intensive virksomhedskontakt, har Jobcenter Randers Erhverv oprettet en såkaldt ”SWAT-team-indsats”, der specifikt har til formål at rådgive virksomheder i den særlige situation. Randers Kommune har således i nedlukningsperioden været i kontakt med 480 virksomheder, der alle har gjort brug af lønkompensationsordningen, for at tilbyde sin service. Rådgivningen har særligt omhandlet de opkvalificeringsmuligheder, virksomhedernes medarbejdere havde mulighed for at søge under hjemsendelsen. Årsagen til, at Jobcenter Randers Erhverv havde fokus på dette er, at opkvalificering er en god mulighed for at tilføre medarbejderne mere viden, som på længere sigt kan gavne virksomhederne.
Øget fokus på jobskabelse
Som en del af byrådets genåbningsstrategi, har Jobcenter Randers Erhverv, siden primo juni, intensiveret arbejdet med opsøgende virksomhedskontakt. Formålet er at få ny-ledige i lønnede timer forud for et eventuelt praktikforløb. Indsatsen har haft påvirkning på afdelingernes organisering, da flere jobkonsulenter midlertidigt arbejder i virksomhedsdelen, således antallet af jobkonsulenter i perioden er fordoblet. Det er ikke alle virksomheder for hvem corona har haft negative konsekvenser, hvorfor kontakterne har koncentreret sig om virksomheder, som har oplevet en positiv påvirkning og derfor søger nye medarbejdere. Det øgede fokus har givet mærkbare resultater. En intern benchmarkundersøgelse viser, at det øgede fokus på jobskabelse har resulteret i, at jobåbningerne samlet er steget med 267% sammenlignet med 2019, hvor småjobs er steget med 575% og ordinære- og fleksjob er steget med henholdsvis 231% og 262%. Indsatsen har dermed opnået rigtig gode resultater, men har også krævet ekstra ressourcer i afdelingen.
Kontaktoplysninger
For mere information om Jobcenter Randers Erhvervs tiltag, kontakt:
Tine Arensbach
Afdelingsleder, Jobcenter Randers Erhverv
Mail: tan@randers.dk
Telefon: 5160 0111
Rudersdal Kommune: Digitale møder gør os bedre til at lytte
Det mærker man tydeligt i beskæftigelsesafdelingen i Rudersdal Kommune, når de holder skype-møder med borgerne.
- Vi oplever simpelthen, at de digitale møder går bedre end de fysiske, fordi mange er bedre til at lytte, siger Liv Lyrstrand, der er UU-vejleder, og som tog initiativ til at holde møder virtuelt også på et område, hvor det kan være lidt følsomt og man ikke altid ved, hvad udfaldet af et møde er.
Mødet blev holdt i det såkaldte ’udviklingsspor’, som hjælper sårbare unge til på vej til en uddannelse og beskæftigelse. Det er unge, der typisk har kontakt til mange forvaltninger og hvor de fagpersoner, som kan hjælpe den unge bedst muligt mødes samtidigt omkring bordet, eller nu - i disse tider – på skærmen.
Havde et konkret behov for at mødes
Helt konkret var der behov for at lave aftaler sammen med en ung i STU (STU står for Særligt Tilrettelagt Uddannelse) – aftaler, der ikke kunne vente på, at en coronakrise var forbi
- I udgangspunktet var det en risiko at holde mødet virtuelt, for den unge kunne måske smække på, eller vi kunne tale i munden på hinanden, for der havde før været store følelser i spil på møderne. Og er det overhovedet rimeligt at bede den unge om et online møde, når så meget er svært i forvejen. Men der var noget akut, vi skulle finde ud af – og jeg sørgede for at have en plan B, hvis det alligevel ikke duede, siger Liv Lyrstrand.
Heldigvis var det for UU-vejlederen muligt at referere til de gode møder, der var holdt før i samme kreds, nemlig møder, hvor det var lykkedes fagpersonerne at gøre den unge til hovedperson, og hele tiden holde fast i, at det handler om den unges behov og ønsker og ikke standardløsninger.
- Det var de positive erfaringer fra de tidligere møder, vi bare skulle overføre til det virtuelle univers, siger Liv Lyrstrand, men fordi det var virtuelt, var det nødvendigt med en konkret og ret detaljeret dagsorden og en klar rollefordeling. Og frem for alt vigtigt, at sørge for, at den unge var tilpas ved mødet, fx ved at der også deltog en person, som den unge var tryg ved.
Det gav langsomhed og tydelighed
Undervejs i mødet opdagede mødedeltagerne og især initiativtageren Liv noget tankevækkende:
- Vi har altid løbende evalueringer under de fysiske møder, det er en del af dagsordenen, for at være sikker på, at vi rammer det, vi skal og give mulighed for at justere undervejs, siger Liv Lyrstrand – men det kan tit være lidt kunstigt ved de fysiske møder. Virtuelt var det meget naturligt at spørge: ’Har vi forstået det rigtigt?’ eller ’Er det essensen af det, vi lige har talt om?’
- Vi opdagede, at alle godt kunne tillade sig at stille dumme spørgsmål, eller at stille det samme spørgsmål to gange, for at være sikker på at vi havde den unge med hele tiden. Det gav en langsomhed og tydelighed, som helt klart betød noget godt for mødet, og for det vi fik aftalt, siger Liv Lyrstrand.
Liv Lyrstrand medgiver, at man som sagsbehandler og fagperson godt kan have en tendens til at tale hurtigt og i et fagsprog, som gør, at den unge ikke tør bryde ind eller føler, at der bliver talt hen over hovedet på hende eller ham. – Jeg tror, alle oplevede, at det var anderledes på det virtuelle møde, siger Liv Lyrstrand.
Et godt filter for den unge sårbare
Et andet aspekt, der også spillede en rolle ved det vellykkede virtuelle møde, var måske at den unge blev skærmet for de mange følelser og fornemmelser, der også kan være på et fysisk møde, hvor en otte-ni fagpersoner, bisiddere og forældre mødes omkring den unge.
- Jeg tror, der opstår et slags filter, som er meget gavnligt for den unge, der måske i forvejen har mange følelser og sansninger, siger Liv Lyrstrand. Den unge slipper jo helt enkelt for at lugte og sanse andre personer, som kan bringe en ud af kurs. På et virtuelt møde er der afstand, og det kan måske være rart med sådan et filter for den unge sårbare, siger Liv Lyrstrand.
Også for de professionelle kan afstand og online være godt.
- Selvom vi mangler den sociale ’mingling’ og følelsen af hinanden i samme grad som normalt, så oplevede jeg, at vi gjorde os umage på en lidt anden måde. Vi blev nødt til at spørge ind og fiske mere efter, hvad der er på spil for den unge lige nu. Og det er jo essensen og baggrunden for at kunne arbejde godt med den unge og hinanden, slutter Liv Lyrstrand.
(historie oprindelig udgivet som pressemeddelelse)
Kontaktoplysninger
For mere information om Rudersdal Kommunes indsats kontakt:
Beskæftigelseschef Martha Ahlman
Tlf. 72 68 31 10
Solrød Kommune: Jobkonsulenter bliver til børnehavefrivillige for at hjælpe til under coronakrisen
I Solrød Kommune har 23 medarbejdere fra kommunens job- og socialcenter frivilligt tilbudt deres hjælp til kommunens tre folkeskoler og 11 dagtilbud, som har taget imod tilbuddet med kyshånd.
Jobvejledning og paragraffer er for en tid byttet ud med hjælp til fx håndvask og toiletture for 23 medarbejdere i Solrød Kommunes Job- og Socialcenter. Medarbejderne er nemlig blandt de ansatte i kommunen, som pga. coronakrisen har tilbudt deres hjælp til at tage sig af de yngste borgere på kommunens tre folkeskoler og elleve dagtilbud, så det faste personale har mere tid til sikre god pædagogisk praksis og tage sig godt af børnene.
”Lovgivningen på beskæftigelsesområdet er suspenderet, derfor er det oplagt, at vi tilbyder vores hjælp til de områder, som har brug for det. Tidligere var det skole- og dagtilbudsmedarbejderne, som tilbød ældreområdet deres hjælp, og nu er vi nået til, at beskæftigelsesmedarbejderne tilbyder skole og dagtilbudsområdet vores hjælp. Vi skal have alle hjulene til at dreje rundt, og det gør vi bedst sammen - hver for sig,” siger leder af Jobhuset og Erhverv, Jannie Asklund, som også selv har valgt at skift sit lederjob ud med en uge i et dagtilbud.
”Jeg har netop haft min første dag i Naturbørnehaven i Solrød Kommune, og sikke nogle skønne børn og dygtigt personale. Nu bliver det spændende om lovgivningen på beskæftigelsesområdet snart genåbner, ellers kunne jeg være fristet til at tage en uge mere,” fortæller hun.
Også jobkonsulent Bende Nyvang er glad for at kunne tilbyde sin hjælp med alt lige fra håndvask til toiletture og et ekstra skub på gyngen.
”Det giver så god mening nu, hvor vi ikke har travlt i Jobcenteret, at vi kan være med til at løfte opgaverne på tværs i kommunen. Det betyder også, at vi danner nye relationer, som fremadrettet gør samarbejdet meget nemmere fx, hvis vi gerne vil have en borger i praktik i børnehaven. Det er rigtig dejligt at kunne føle sig nyttig - COVID-19 eller ej,” siger Bende Nyvang.
Hos kommunens skoler og dagtilbud har der lydt et stort ”ja tak” til den ekstra hjælp, fortæller Pernille Sand, der er leder af Naturbørnehaven og Egebo Børnehave, og siger:
”Vores personale løber stærkt i disse tider, så det rigtig fint, at vi får en hjælpende hånd fra vores andre kommunale kolleger, som har lyst til at give en hånd med. Det giver lidt luft i hverdagen, og det er en god hjælp til at sikre, at børnene får de optimale vilkår i denne noget anderledes tid.”
Vedhæftet er to billeder af Jannie Asklund, som leger med børn, et billede af Bende Nyvang, der hjælper børn med at vaske hænder samt et billede af både Bende Nyvang, Jannie Asklund samt Pernille Sand.
For mere information kontakt:
Mette Birkvald Sørensen, kommunikationskonsulent, tlf. 61126576
Sønderborg Kommune: Virtuelle jobklubber – fremtiden rykker ind i Jobcentret
Danmark som digitalt foregangsland
Danmark er på mange måder et digitalt foregangsland hvor rigtig mange mennesker hver dag benytter internettet til en lang række aktiviteter; indkøb, betaling af regninger, tilmelding til idrætsklubber og ikke mindst sociale medier, hvor en væsentlig del af det sociale liv foregår – og nu er tiden også kommet til Jobcenter Sønderborg
Jobcentrene har en lang tradition for brug af IT systemer til registrering af samtaler, formidling af jobs m.m., men når det kommer til brugen af virtuelle virkemidler i den direkte rådgivning af ledige er erfaringerne mere begrænsende.
I Jobcenter Sønderborg har vi derfor løbende drøftet hvordan vi bedst og smartest kan tage det næste kloge skridt hen imod en øget digitalisering af mødet med den ledige - så det opleves som direkte værdiskabende for både de ledige og for jobcentret som organisation. Den aktuelle Corona-krise, hvor vi jo alle sammen ”holder sammen ved at holde afstand”, har sat turbo på dette digitaliseringsarbejde, så vi nu er gået i luften med en række virtuelle jobklubber.
”Jeg troede det var endnu et af de sædvanlige jobsøgningskurser, men det her er spændende og det glæder jeg mig til”
Jobklubber – et kursskifte i indsatsen
Tanken om jobklubber udspringer fra et grundlæggende ønske om, at lave et kursskifte i indsatsen for de ledige tættest på arbejdsmarkedet. Et kursskifte væk fra det traditionelle kontaktforløb med fokus på en-til-en samtaler og en skarp opdeling mellem myndighed og udfører hen imod en kombineret og sammenhængende indsats med en højere mødefrekvens. Kort sagt: Vi ønsker at udvikle en tilgang til ledige borgere med fokus på direkte job formidling, uddannelsesrådgivning, stærke netværk og tæt sparring. Alt sammen med ét for øje – det skal opleves som direkte værdiskabende for de ledige, som deltager i jobklubberne i deres jagt på det næste job. Arbejdet med at udvikle en anden tilgang til kontakten med de ledige har været drøftet gennem noget tid og arbejdet med virtuelle jobklubber blev yderligere aktualiseret af Corona-krisen hvor fysiske tilbud ikke er en mulighed.
Virtuelle jobklubber – vil de ledige være med til den slags?
Da vi med virtuelle jobklubber bevæger os ud i forholdsvis ukendt terræn har vi i Jobcenter Sønderborg besluttet at igangsætte det som en prøvehandling, der skal give os værdifulde erfaringer inden vi udbyder det i stor skala. I første omgang henvender tilbuddet sig til en afgrænset gruppe af kandidater, som er blevet ledige i perioden efter 12. marts, 2020, men det er tanken at tilgangen også skal udbredes til andre målgrupper hvis erfaringerne fra prøvehandlingen viser, at det giver mening.
Vores virtuelle jobklubber løber over 6 uger hvor 8-10 ledige én gang om ugen mødes (ca. 2 timer) under kyndig supervision af en jobkonsulent, hvor målet er at lande det næste job eller blive afklaret ift. uddannelse. Vi benytter Microsoft Teams som digital platform og indholdet er en vekselvirkning mellem oplæg fra jobkonsulenten og dialog på tværs af gruppen. Der er fra starten lavet en forløbsbeskrivelse med forskellige emner og indbygget progression henover den 6 ugers periode som jobklubben varer, men indholdet vil løbende blive tilpasset gruppens behov. Det er også intentionen at de ledige selv arbejder med forskellige hjemmeopgaver mellem de ugentlige møder – vi tror på at det skaber den største værdi og effektivitet i arbejdet. Det er samtidig vores ønske at involvere andre relevante parter i jobklubberne f.eks. uddannelsesinstitutioner, virksomheder og andre. Som supplement til jobklubberne har vi udviklet webinarer om ”den gode ansøgning” og ”det gode CV” som deltagerne i jobklubberne kan tilgå hjemmefra, således tiden i jobklubberne målrettet kan bruges på at omsætte ny viden til handling – og job.
Det var vores ønske at lave en prøvehandling med otte jobklubber med 8-10 ledige i hver, men ét stort spørgsmål meldte sig:
Har de ledige overhovedet lyst til at deltage i virtuelle jobklubber eller er den her idé med at mødes på computerskærmen alligevel for anderledes?
I forbindelse med at antallet af forsikrede i perioden efter 12. marts 2020 steg voldsomt, blev alle nyledige kontaktet telefonisk for at afdække behovet for hjælp, men også for at høre om de havde interesse i at deltage i en virtuel jobklub. Resultatet af vores rundringning var meget positivt. Først og fremmest var de ledige utrolig glade for at blive kontaktet mhp. hjælp og støtte i en svær tid og dernæst viste der sig en overraskende interesse i at deltage i virtuelle tilbud. En tredjedel af de nyledige som vi kontaktede ønskede at deltage i en virtuel jobklub og vi stod med det luksusproblem, at skulle udvide vores prøvehandling fra 8 til 10 virtuelle jobklubber.
På nuværende tidspunkt er vi et par uger henne i prøvehandlingen, men tilbagemeldingerne fra både de ledige og fra jobkonsulenterne er allerede meget positive – og flere skal allerede til jobsamtaler.
Virtuelle jobklubber – fremtiden er rykket ind i Jobcentret
Vi er klar over at vi har bevæget os ud på ubetrådt land og der er mange spændende erfaringer, som vi skal gøre os undervejs – både der hvor vi lykkes og der hvor vi støder på lærerige udfordringer. Allerede nu er vores oplevelse med virtuelle jobklubber så gode, at vi med al sandsynlighed kommer til at udbrede indsatsen til endnu flere forsikrede ledige – og sandsynligvis også andre målgrupper. Alt tyder på at prøvehandlingen med virtuelle jobklubber vil komme til at forandre Jobcenter Sønderborgs møde med de ledige fremover.
Arbejdet med virtuelle jobklubber viser også med al tydelighed, at de ledige meget gerne ser at jobcentrene nu tager næste skridt ind i en øget digitalisering af jobrådgivningen. Fremtiden er rykket ind i Jobcentret.