Kontakt
Anders Egedal
Kommunikation
Telefon: +45 3370 3123
E-mail: aneg@kl.dk
Det er vigtigt, at regeringen hele vejen igennem hurtigt kan være med til at sætte rammerne og fjerne de barrierer, vi møder undervejs, så vi kan få skabt fremdrift og konkrete resultater, skriver Birgit S. Hansen, formand for KL's Klima- og Miljøudvalg.
Af Birgit S. Hansen, formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg
En historisk forandring af Danmarks arealer. Det er opgaven, vi i kommunerne skal stå i spidsen for med den grønne trepartsaftale. Vi er mere end klar til at løfte ansvaret, og der er udfordringer nok at tage fat på, når vi skal sikre plads til både naturen og landbruget herhjemme.
I kommunerne spiller vi en nøglerolle i udviklingen og planlægningen lokalt. Med aftalen bliver den rolle endnu større i forhold til at sikre, at tingene skrider frem, og at der tages ejerskab lokalt og tænkt i helheder på vejen mod at opfylde målene for klima, vandmiljø, natur, biodiversitet, drikkevand og andre omlægningsindsatser.
Men i kommunerne kan vi langtfra gøre det alene. Derfor er det klogt, at regeringen har valgt at oprette det nye Ministerium for Grøn Trepart, hvis opgave bliver at sikre, at ambitionerne bliver ført ud i livet.
Vi står med en historisk vigtig aftale, som kræver, at alle parter står sammen og bidrager med hver sin del, så vi kan lykkes med at få omsat de store ambitioner til konkret virkelighed lokalt. Og så vi i fællesskab får bragt Danmark et bedre sted hen - både for klimaet og miljøet.
Derfor er det vigtigt, at regeringen hele vejen igennem hurtigt kan være med til at sætte rammerne og fjerne de barrierer, vi møder undervejs, så vi kan få skabt fremdrift og konkrete resultater.
Med det nye ministerium forpligter regeringen sig til at blive ved bordet og føre aftalen ud i livet. Dermed gør de også en bekymring til skamme ved at stemple så massivt ind. Tak for det! Nu kan vi få skabt et bredt ejerskab og nogle meget smidigere arbejdsgange, så vi hurtigt kan gå fra ambitioner til konkret handling.
For kriserne står i kø. Vi har udledt for meget kvælstof, og det går udover vores havmiljø. Mere end 380 arter er allerede uddøde i den danske natur - og næsten lige så mange er kritisk truede. Og i dag er kun 2,3 procent af vores areal beskyttet natur. Det er alt for lidt.
Vi skal have skabt mere plads til naturen, biodiversiteten og de vilde dyr i Danmark. Vi skal have omlagt vores arealer, rejst mere skov og beskyttet vores livsvigtige grundvand og kyster langt bedre. Og så skal vi - ikke mindst - have reduceret vores CO2-udledninger.
Lige nu har vi en gylden mulighed for at ændre vores landskab og natur til det bedre. Men skal vi for alvor male Danmark grønnere, kræver det, at det ikke bliver ved skåltaler, men at vi trækker i arbejdstøjet, får lavet en masse gode aftaler lokalt og fjernet snubletrådene - ikke mindst på Christiansborg.
Debatindlægget er bragt i Altinget den 2. september 2024.