30. september 2022
Mangel på arbejdskraft er den største udfordring for fremtidens velfærd
Regeringen har i dag præsenteret deres 2030-plan for det danske samfund. Planen lægger blandt andet op til en økonomisk vækst i den offentlige service på 0,8 procent om året frem mod 2030.
”Der er ingen tvivl om, at den danske økonomi kommer under et markant pres frem mod 2030. Det er en situation, vi allerede i dag mærker konsekvenserne af ude i vores kommunale velfærd på plejehjem, skoler og i dagtilbud – og det er en virkelighed, vi alle bliver nødt til at indstille os på,” siger formand for KL, Martin Damm.
Analyser fra KL viser, at der på tværs af den offentlige og private sektor kommer til at mangle omkring 90.000 medarbejdere i 2030, hvis der ikke bliver handlet politisk.
”I kommunerne mangler vi allerede i høj grad medarbejdere til at levere den velfærd, vi er sat i verden for, og som borgerne forventer – og udfordringerne bliver kun større i de kommende år i takt med, at der bliver flere ældre og børn i vores samfund. Det kalder på handling nu og her, og derfor er det også positivt, at regeringen melder sig klar til reformer, der kan sikre flere medarbejdere til vores velfærdssamfund,” lyder det fra Martin Damm.
Fejl at svinge sparekniven over kommunerne
Blandt de elementer, der skal finansiere regeringens 2030-plan, er administrative besparelser i kommunerne for 2,5 milliarder kroner. Forslaget møder dog kritik fra KL’s formand, Martin Damm:
”Når vi står med en kæmpestor arbejdskraftsudfordring, skal vi selvfølgelig vende hver en sten og udnytte vores ressourcer bedst muligt. Men jeg vil gerne advare mod at tro, at man med et snuptag kan svinge sparekniven over kommunernes administration, uden at det får store konsekvenser for velfærden. For det er altså i høj grad psykologer, bibliotekarer, tandlægeklinikassistenter, arkitekter, biologer og andre medarbejdere, der er i tæt kontakt med borgerne, vi taler om her,” siger han og fortsætter:
”I stedet bør regeringen se på, om de mange statslige regler, dokumentationskrav, tilsyn og styrelser skaber bedre velfærd for borgerne – eller blot medfører mere administration for medarbejderne i kommunerne.”