07. marts 2022

EU’s kommuner og regioner står sammen med Ukraine

Budskabet er klart i en fælles erklæring, som over 2.000 kommunal- og regionspolitikere vedtog under Det Europæiske Regionsudvalgs topmøde: EU’s kommuner og regioner står sammen med Ukraine.

Den 2. og 3. marts afholdt det Europæiske Regionsudvalg topmøde i Marseille, hvor mere end 2.000 kommunale og regionale folkevalgte var samlet for bl.a. at diskutere klima, sundhed og demokrati. Den danske delegation var repræsenteret ved formandskabet af KL’s Internationale Udvalg, Erik Flyvholm og Kirstine Bille.

Den nuværende situation og udvikling i Europa prægede i høj grad topmødet. Alle planlagte temaer fik således en ekstra dimension på grund af den igangværende krise i Europa oven på Ruslands invadering af Ukraine.

Støtteerklæring om solidaritet

I lyset af konflikten vedtog Det Europæiske Regionsudvalg en erklæring om Ukraine, der fordømmer Ruslands invasion og opfordrer EU’s kommuner og regioner til at støtte Ukraine med løsninger og humanitær hjælp.

Undervejs delte flere repræsentanter fra Ukraines kommuner og regioner virtuelt deres beretninger om situationen, herunder borgmesteren i Kyiv, Vitalij Klitjko.

”Dette topmøde har uden tvivl haft en anden og mere følelsesmæssig karakter end normalt. Det er tydeligt at mærke, at det lokale niveau, på tværs af Europa, ønsker at bidrage med at løfte den humanitære opgave, og det samme gælder også de danske kommuner,” siger formand for KL’s Internationale Udvalg Erik Flyvholm.

Også Kirstine Bille, næstformand i udvalget, mærker den forstærkede sammenhængskraft og solidaritet under topmødet, hvor tidligere politiske uenigheder var lagt til side i bestræbelserne på at hjælpe Ukraine.

”Topmødet har i den grad udvist solidaritet og samhørighed med Ukraine, hvilket har signaleret en stærkere sammenhæng på tværs EU. De temaer, som vi diskuterer under topmødet – alt fra demokrati til den grønne omstilling – påvirkes jo af situationen i Ukraine,” siger hun.

Læs mere om erklæringen om solidaritet med Ukraine på Det Europæiske Regionsudvalgs hjemmeside.

×

Log ind