07. oktober 2021

KL: Vi skal have øjnene på bolden, når vi diskuterer beskæftigelse

Arbejdskraften i Danmark er på alles læber. Men vi skal huske at have fokus på de borgere og virksomheder, som det hele burde handle om. Det er budskabet fra formanden for KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg på dagen for KL’s beskæftigelsespolitiske konference.

”Virksomhederne skal have den arbejdskraft, de har brug for, og de ledige skal have glæde af de mange jobåbninger. Det er dét, der er vigtigt at fokusere på, når vi diskuterer beskæftigelsesindsatsens fremtid. Det er ikke frugtbart, at vi igen debatterer, hvor beskæftigelsesindsatsen skal placeres. Vi skal i stedet udvikle og fastholde en enstrenget beskæftigelsesindsats. Det er det, der er til bedst gavn for både de ledige og virksomhederne.”

Sådan lyder det fra Thomas Kastrup-Larsen, der er formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg, på dagen, hvor startskuddet lyder til årets jobCAMP.

KL’s store beskæftigelsespolitiske konference bliver afholdt på et tidspunkt, hvor det danske arbejdsmarked er i topform, men skriger på arbejdskraft. Og det har kickstartet en debat om arbejdsudbuddet.

”Vi ved, at beskæftigelsesindsatsen er langt bedre, end sit rygte. Vi kan noget helt særligt i samarbejdet med virksomhederne til gavn for de ledige. For vi er i en unik position til at koble beskæftigelse-, erhverv- og uddannelsesindsatserne – fordi vi også ser beskæftigelse i et erhvervs- og vækstperspektiv,” siger Thomas Kastrup-Larsen og fortsætter:

”Men det er svært at holde det fokus, når vi oplever, at der er konsensus om, at vi sagtens kan spare på beskæftigelsesindsatsen til gavn for andre formål. Ideen om at spare mere end 1 mia. kr. på beskæftigelsesindsatsen er altså ikke groet i KL’s baghave. Det var en stor overraskelse, at Christiansborg valgte at spare 30 procent på indsatsen til de unge. Vi håber derfor regeringen vil lytte til kommunerne og indgå i dialog om den næste store klump af besparelser.”

Udvalgsformanden mener nemlig, at kræfterne skal lægges et helt andet sted. For der er bestemt behov for at nytænke beskæftigelsesområdet og gøre tingene på en smartere måde.

”På den lange bane skal vi arbejde med, at borgeren skal helt frem i førersædet. Den enkeltes behov skal i højere grad styre indsatsen. For det er helt centralt, at vi skal have et system, der bygger på tillid til borgeren. Det er ikke altid tilfældet i dag. Derfor er KL også kommet med et forslag til et Virtuelt Jobunivers, hvor de ressourcestærke ledige kan betjene sig selv den første tid,” siger Thomas Kastrup Larsen.

Det er blandt andet et af de temaer, som formanden for udvalget håber, vil fylde rundt om bordene ved dette års jobCAMP, der finder sted i Aalborg fra d. 7. -8. oktober.

×

Log ind