14. november 2021

Valgobservatører er ankommet til Danmark

KL og Danske Regioner har inviteret valgobservatører fra Europarådet til at overvære kommunal- og regionalvalget på tirsdag d. 16. november. Det er første gang i historien, at de overvåger et dansk lokalvalg.

En delegation af otte valgobservatører fra Europarådet er nu ankommet til Danmark. De skal holde øje med, om alt foregår efter reglerne, når der på tirsdag bliver afholdt kommunal- og regionalvalg i alle danske kommuner.

Det er første gang i historien, at valgobservatører fra Europarådet skal overvåge et lokalvalg i Danmark. Det skyldes ikke, at de frygter for de danske forhold, men sker fordi KL og Danske Regioner har inviteret dem.

”Valg er den vigtigste byggesten i vores demokrati, og derfor skal vi værne om det og tage godt imod valgobservatørerne. Vi har inviteret dem, for når vi synes, der er en god ide, at valghandlingen bliver tjekket i andre lande, så må vi også selv åbne dørene,” siger Kristian Vendelboe, der er administrerende direktør i KL.

”Danske Regioner sætter stor pris på, at Europarådet har takket ja til vores invitation om at overvåge kommunal- og regionalvalget 2021. Åbenhed og gennemsigtighed er afgørende for det vores folkestyre, det gælder også valghandlingen,” siger administrerende direktør i Danske Regioner, Adam Wolf.

Observatørernes program

Valgobservatørerne starter allerede deres arbejde i dag, hvor de vil mødes med en række interessenter. Mandag mødes de bl.a. med KL og Danske regioner, og på selve valgdagen vil de besøge en række valgsteder. Hvor mange og hvor vides ikke på forhånd.

De kommer til at bruge besøget på at tjekke op på om en række forhold er i orden, der relaterer sig til både valgstederne, valgdeltagelsen og kandidatlisterne.

×

Log ind