04. november 2021

Debatindlæg: Stem med!

Hvis man har en holdning til det samfund, vi alle er en del af, så er det nu, man skal gøre sin indflydelse gældende. Og få sat et kryds ved dem, man mener bedst repræsenterer de synspunkter, man selv står for, skriver KL's næstformand i et debatindlæg.

Af Martin Damm, næstformand i KL

Inden længe vil hver en gågade, landevej og villavej summe af en helt særlig stemning. Lygtepælene vil være prydet med smilende ansigter og paroler. Lokalaviserne fyldt til randen af hårdtslående debatindlæg, og postkasserne bugnende med glitrede flyers.

Inden længe er der nemlig valg til landets 98 kommuner og 5 regioner.

Den 16. november er datoen – og festen, som I alle sammen er inviteret til, er demokratiets fest. Valgdagen.

Hvis man har en holdning til det samfund, vi alle er en del af, så er det nu, man skal gøre sin indflydelse gældende. Og få sat et kryds ved dem, man mener bedst repræsenterer de synspunkter, man selv står for. 

Med ét kryds får du nemlig indflydelse på alt det, der foregår i din hverdag. 

Ved de sidste to kommunalvalg i 2013 og 2017 afgav omkring 70 pct. af danskerne deres stemme. Det er et højt tal i international sammenhæng, men det er mindre end de godt 85 pct. af danskerne, der typisk tager turen ind i stemmeboksen, når der står Folketingsvalg på stemmesedlen.

Det helt nære

Når man tænker over, hvor mange beslutninger der hver dag træffes i kommunerne – og ikke mindst hvor stor betydning de har for den hverdag, vi lever i – så kan forskellen godt undre.

For det er faktisk over halvdelen af det offentlige budget, vi sidder og prioriterer, når landets 98 byråd eller kommunalbestyrelser stimler sammen. Og det er ikke så lidt. Det er antallet af elever i dit barns klasse. Det er antallet af pædagoger i dit barns børnehave. Det er, hvor meget rengøring din mor eller bedstemor får i sit eget hjem. Det er rammerne for, at det lokale erhvervsliv kan blomstre og skaffe den rette arbejdskraft. Det er lyset i lygtepælene. Det er, hvor genanvendelig sorteringen af dit affald skal være. Det er indsatserne for at forebygge overvægt eller sygdomme hos dit barn. Det er dit rygestopkursus. Det er åbningstiderne på biblioteket eller i svømmehallen.

Det er alt dét, der møder os i vores hverdag – fra vi siger goddag til verden, og til vi forlader den igen. Dét er kommunerne.

Og det er derfor, det er så vigtigt, at lige netop du stemmer den 16. november. For dit kryds er med til at afgøre, hvem der har indflydelse i byråd og kommunalbestyrelser landet over.

Som kommunalpolitikere forvalter vi et helt særligt ansvar. Dem af os, der bliver valgt ind, skal gøre vores ypperste for at leve op til det ansvar og den tillid, som du som vælger har vist os. Uanset partipolitisk observans.

Brug din stemme

En politiker på Christiansborg har ikke føling med, præcis hvad den lokale slagter eller arkitektstue har brug for af hjælp og rammer for at kunne vækste. En Christiansborgpolitiker ved heller ikke præcis, hvor ofte fru Jensen har brug for at komme i bad eller få læst op fra avisen. Det er heller ikke politikerne på Christiansborg, der kan tænke klimatilpasningen sammen med et levende, legende byrum og turismefremstød. Eller som kan sikre, at der er en rød tråd, som giver børn og deres forældre tryghed og mening, fra folkeskolen til indsatserne i dagtilbud, fritidstilbud, foreningsliv, sundhedsplejen og kulturlivet.

Det er kommunalpolitikernes ansvar.

Vi er som kommunale politikere, ledere og medarbejdere tæt på borgerne og ved, hvor skoen trykker. Nye og gode ideer til, hvordan man kan gøre tingene, udspringer ofte fra dem, der er til stede dér, hvor velfærden hver dag bliver leveret. Det er hér, vi har muligheden for at tage højde for de forskelle der – naturligvis og heldigvis – er på tværs af landet. Forskelle i borgere, i vilkår og i muligheder. Hvad der virker godt i min kommune Kalundborg, er jo ikke nødvendigvis det samme i Kerteminde eller København.

Derfor håber jeg, at du vil bruge din stemme den 16. november. Uanset hvem du stemmer på, så stem med! 

Debatindlægget er bragt i Sjællandske Medier i oktober 2021

×

Log ind