19. maj 2021

Debatindlæg: Økonomiforhandlinger i socialområdets tegn

Vi vil gerne bruge økonomiforhandlingerne på at sætte en fælles retning for, hvad vi vil med socialområdet, skriver KL's næstformand Martin Damm i et debatindlæg.

Af Martin Damm, næstformand i KL

I de næste par uger står et af de helt store årlige sværdslag i dansk politik – nemlig dysten mellem regeringen og kommunerne om næste års økonomi. Her skal vi i fællesskab finde rammerne for, hvor mange penge kommunerne må bruge på børnehaver, folkeskoler, og ældrepleje, på biblioteker, byrum og bygninger, på veje, erhvervsliv og højtstående grundvand. Og meget, meget mere af alt det, der er med til at skabe rammerne om vores liv og hverdag.

Corona-epidemien er vi heldigvis ved at have nogenlunde under kontrol, og normaliseringen af samfundet er ikke længere noget, man kun kan drømme om i en uvis fremtid. Og også på den økonomiske front ser fremtiden forholdsvis lys ud. I hvert fald når man spørger finansministeren selv. Ifølge ham har regeringen ikke tænkt sig at træde på bremsen. Og med mindre vi skal køre op ad bakken, så kører vi jo i hvert fald ikke langsommere ind i 2022.

Det kunne jo derfor godt lyde som om, at økonomiforhandlingerne bliver til den fredelige side. Men sådan kommer det nok ikke helt til at gå.

Et gedigent løft af socialområdet

Med til forhandlingerne har vi nemlig en plan. Det er en plan for, hvordan vi i fællesskab med regeringen kan løfte socialområdet. Altså hjælpen og støtten til udsatte børn og voksne og borgere med et handicap eller en psykisk lidelse.

Når man lytter til den politiske debat på socialområdet i øjeblikket, så er det svært at overhøre den massive kritik, der er af kommunernes indsats. Og det er svært at overhøre de gentagne løfter fra Folketingets politikere om bedre service. Kommunerne kritiseres for i alt for høj grad at lade økonomiske hensyn være styrende for prioriteringerne på socialområdet. Til trods for, at udgifterne til socialområdet i mange år er steget.

Som kommunalpolitiker er jeg ikke født med et særligt ”spare-gen”. Og det tvivler jeg også på, at nogle af mine andre kommunalpolitiske kollegaer landet over er. Vi vil gerne give borgerne den hjælp, de efterspørger, og synes ikke, det er rart at skulle sige nej. Men vi er også underlagt nogle klare rammer for, hvad vi må bruge på velfærd til borgerne. De selvsamme rammer, som vi skal forhandle med regeringen om i de kommende uger.

Derfor vil vi gerne bruge økonomiforhandlingerne på at sætte en fælles retning for, hvad vi vil med socialområdet. Vores plan indeholder en række forslag til, hvordan vi kan styrke kvaliteten i såvel sagsbehandlingen som indsatserne over for handicappede og udsatte borgere.

Og med de meldinger vi løbende ser i medierne fra Folketingets politikere og regeringen om behovet for et markant løft til området, så går jeg da så sandelig ud fra, at regeringen også er klar til at afsætte de nødvendige ressourcer til at indfri de store ambitioner.

Debatindlægget er bragt i Sjællandske den 19. maj 2021