29. oktober 2020

Den grønne omstilling er i front i kommunernes indkøb

Kommunerne har længe brugt den grønne indkøbsmuskel og ser frem til at tage de næste fælles skridt imod stadigt grønnere offentlige indkøb, lyder det i en kommentar til regeringens nye strategi.

Svanemærkede skoler og daginstitutioner, der reducerer energiforbruget og giver bedre arbejdsmiljø. Skraldebiler på biogas. Indkøbspolitikker med fokus på de grønne og økologiske valg.

Det er bare nogle af eksemplerne på, hvordan kommunerne har fokus på klimaet i deres indkøb. Torsdag præsenterede regeringen så en ny strategi for grønne offentlige indkøb, som sætter en grøn retning for de 380 mia. kr., som det offentlige samlet køber ind for hvert år.

Strategien blev præsenteret på et fælles pressemøde med regeringen, KL og Danske Regioner torsdag.

”Det er rigtig positivt, at regeringen med den nye strategi for alvor sætter en fælles retning for grønne indkøb i den offentlige sektor. Det er helt afgørende med fælles grønne løsninger, så vores forbrug både understøtter borgerne, samfundet, miljøet og klimaet,” siger KL’s formand Jacob Bundsgaard.

Årligt køber kommunerne varer og tjenester for knap 100 mia. kr. Det giver kommunerne en motor til at sikre den grønne omstilling, hvor indkøb bruges som løftestang til at understøtte fokus på bæredygtige løsninger og produkter.

KL offentliggjorde i februar en ny indkøbsstrategi, som er et blandt flere tiltag, der er med til at indfri de grønne ambitioner i kommunerne. 

Flugter med kommunernes grønne initiativer

Med regeringens strategi ”Grønne indkøb for en grøn fremtid” lægges der op til et tæt samarbejde mellem kommunerne, regioner og regeringen om sporene til en fremtid, hvor de offentlige indkøb har et lavere klimaaftryk og bidrager til de danske klimamål.

"Regeringens strategi flugter godt med de bæredygtige ambitioner og initiativer, der længe har været i gang i landets kommuner. De kommunale eksempler er mange og gælder alt fra arbejdstøj, der ryger tilbage i cirklen, og genbrug af mursten til videresalg af brugt it-udstyr og økologiske fødevarer på landets plejecentrene og daginstitutioner. I kommunerne ser vi frem til at tage de næste fælles skridt mod et stadigt grønnere offentligt indkøb, der tilgodeser de mål og prioriteringer, der er lokalt," siger Jacob Bundsgaard.