14. januar 2020

Danmarks kommuner går sammen om en fødselsdagsgave til Dronningen

Den 16. april fylder H.M. Dronningen 80 år. I den anledning er landets kommuner gået sammen om en fælles gave.

Når Dronningen fylder rundt, er der tradition for, at kommunerne hver især eller i mindre grupper giver en gave. Men når H. M. Dronningen den 16. april i år fylder 80 år, bliver der lavet om på den tradition.

Landets kommuner har nemlig valgt at gå sammen om én fælles gave fra det kommunale Danmark.

Gaven kommer til at bestå af ét maleri fra hver kommune malet af 3. klasses-elever. Der vil være to elever fra 3. klasse fra hver kommune – én dreng og én pige – som deltager i en ceremoni på Christiansborg Slot dagen før fødselsdagen – ”Børn fra Danmarks kommuner fejrer H.M. Dronningen” –hvor Dronningen ser malerierne sammen med de unge kunstnere.

En gave af blivende karakter

Motivet skal være frie fortolkninger af de to temaer "Dronning Margrethe II" og "et vartegn i min kommune".

“Jeg glæder mig utrolig meget over, at alle kommuner er gået sammen om en fælles gave. Vi er jo alle vokset op med Kongehuset, og som kommuner har vi ofte glæde af Dronningen og Kongefamiliens besøg. Den glæde skal også gives videre til de næste generationer, og med gaven er det vores håb, at vores børn og unge også får et nært forhold til kongehuset. Samtidig skaber vi en gave af blivende karakter – nemlig både de flotte malerier, men også de varige minder,” siger KL’s formand Jacob Bundsgaard.

Kommunerne vælger selv, hvordan de vil finde frem til de elever, der skal male maleriet og deltage i ceremonien. Det kan fx ske via en konkurrence. Malerierne hænges efterfølgende op på Christiansborg Slot, så de kan udstilles for gæsterne til de forskellige arrangementer i forbindelse med den runde fødselsdag.

“Jeg synes, vi har fået skabt et godt match med gaven her. Dronningen elsker jo kunst, og børn er meget kreative. Jeg er spændt på, hvordan børnene fortolker såvel Dronningen som deres lokale aftryk,” siger KL’s næstformand Martin Damm.

×

Log ind