01. december 2020

Forplejning på isolationsfaciliteter bliver nu gratis

Forplejningen på de såkaldte isolationsfaciliteter, som man kan benytte, hvis man er smittet med coronavirus, bliver nu gratis.

Er kvadratmeterne derhjemme for få, eller bor du fx sammen med personer, som er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb ved COVID-19, er der mulighed for at kontakte kommunen og få stillet et værelse i fx en feriebolig eller på et hotel til rådighed, hvis du er smittet med coronavirus.

Hidtil har man ikke skulle betale for opholdet, men der har været en egenbetaling på op til 150 kr. om dagen for forplejningen. En ændring i bekendtgørelsen betyder nu, at også forplejningen bliver gratis. Dermed kan man få tre daglige hovedmåltider som en del af indkvarteringen.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke siger:

”Regeringen har besluttet at gøre forplejningen gratis på de frivillige isolationsfaciliteter, der findes landet over. Det kan fx være, hvis man bor i en lille lejlighed, hvor der ikke er mulighed for at isolere sig i eget hjem. Det skal ikke være økonomi, der forhindrer nogen smittet med COVID-19 i at isolere sig frivilligt.”

KL’s formand Jacob Bundsgaard siger:

”Hvis man er smittet, er det rigtig vigtigt at forsøge at undgå at smitte dem, man bor sammen med. Men bor man flere på få kvadratmeter, eller bor man sammen med udsatte personer, kan det være rigtig svært. Derfor har kommunerne gjort en stor indsats for at lave aftaler med hoteller, vandrehjem, ferieboliger mv. om at tilbyde gratis ophold. Vi ser, at flere og flere borgere begynder at benytte sig af tilbuddet. Men vi har også oplevet, at udgifterne til forplejning for nogle opleves stor. Derfor er det, at forplejningen nu også bliver gratis, et vigtig element, hvis vi skal have endnu flere til at gå i isolation, så vi kan få brudt smittekæderne mere effektivt.”

Fakta om isolationsfaciliteter

Hvem kan benytte opholdene?
Et ophold er for dig, der er testet positiv for ny coronavirus, og som gennem din kommune har fået tilbud om et frivilligt isolationsophold uden for dit eget hjem. Det sker for at forebygge, at du smitter dem, du bor sammen med, og fordi du sammen med kommunen har vurderet, at du ikke i tilstrækkelig grad kan isolere dig i dit eget hjem.

Hvor mange isolationsfaciliteter er der?
Alle kommuner har indgået aftaler med fx hoteller, vandrehjem og ferieboliger om at benytte deres faciliteter.

Hvad gør man, hvis man gerne vil benytte en isolationsfacilitet?
Hvis du gerne vil benytte tilbuddet om et frivilligt isolationsophold skal du kontakte din egen kommune. Find kontaktinformation på kommunens hjemmeside eller ring til kommunens telefonomstilling.

Hvor længe varer et isolationsophold?
Dit ophold slutter, når du ikke har haft symptomer i 48 timer. Hvis du er testet positiv, men ikke har symptomer og ikke udvikler symptomer under dit ophold, skal du forlade stedet 7 dage efter, du fik taget din test. Husk at give personalet og kommunen besked om, at du tager hjem.

Læs mere i Sundhedsstyrelsens informationsmateriale om frivilligt isolationsophold uden for hjemmet: https://www.sst.dk/frivilligt-isolationsophold