27. april 2020

Debatindlæg: Uanstændigt indlæg fra Autisme ­foreningen gavner ikke medlemmerne

Det er groft og lodret forkert, når Autismeforeningen anklager kommunerne for med ond hensigt at afskære mennesker med autisme fra kommunale tilbud under coronakrisen, skriver Thomas Adelskov i et debatindlæg på Altinget.dk.

Coronakrisen har, som alle ved, kastet alt op i luften. Når man fra den ene dag til den anden står i en situation, hvor fysisk kontakt pludselig frarådes og medfører risiko for sygdom og død, giver det helt nye og meget udfordrende problemstillinger. Det stiller meget store krav til alle. Både borgere, medarbejdere og ledere. Det er en krisesituation, vi som samfund aldrig har navigeret i før.

Hvordan sikrer man, at de borgere og medarbejdere vi i kommunerne har ansvaret for, ikke udsættes for en potentielt livsfarlig sygdom, samtidig med, at behovet for social kontakt også opfyldes? Det har kostet søvnløse nætter og arbejde uden stop i mange uger for de ansvarlige i kommunerne på alle velfærdsområder.

Det gælder i høj grad også autismeområdet.

Meget grov beskyldning

Derfor var det med stor ærgrelse, vi på Altinget.dk den 23. april kunne læse et indlæg fra Autismeforeningens formand, hvor det insinueres, at kommunerne under dække af coronakrisen skulle spekulere i at spare penge på området og med ond hensigt afskærer mennesker med autisme fra deres sociale aktiviteter. Det er en meget grov beskyldning, som ikke har hold i virkeligheden.

I sidste ende er det kommunerne, der har ansvaret for borgerens fysiske, såvel som psykiske, helbred.
Thomas Adelskov, formand for KL's Socialudvalg

Socialministeriet meldte fra starten ud, at sociale beskæftigelses- og aktivitetstilbud er en kritisk funktion. Det er vi helt enige i. Mennesker med autisme har brug for og ret til de her tilbud – også i en krisetid. Når nogle kommuner har omlagt praksis og holdt nogle dagtilbud lukket, så handler det om den helt umiddelbare risiko for brugere og medarbejdere for at blive smittet og dermed potentielt miste livet, eller udsætte andre for fare.

Retningslinjer og regler er én ting. Men i sidste ende er det kommunerne, der har ansvaret for borgerens fysiske, såvel som psykiske, helbred. Det tager vi meget alvorligt.

Autismeforeningens formand tegner et helt forvrænget billede af, at brugerne har siddet isoleret og alene på værelserne og kigget ind i væggen. Tværtimod har kommunerne, takket være stor velvilje og engagement fra de faglige organisationer, i stor stil omlagt praksis, så borgerens kendte personale fra dagtilbuddene er kommet hjem til borgerne og har gennemført aktiviteter i botilbuddene under krisen.

Vil helst se fremad 

Kunne vi have gjort noget anderledes? Givetvis. Men ingen, heller ikke Autismeforeningen, skal være i tvivl om, at der er kæmpet en brav kamp for borgerne. Både på autismeområdet, men sådan set for alle de mange udsatte borgere, vi i kommunerne har ansvaret for. At påstå andet er ikke alene krænkende, men også usandt. Og at påstå, at kommunerne ligefrem skulle spekulere i at spare penge på baggrund af krisen, er simpelthen uanstændigt.

Når det er sagt, vil vi helst se fremad. Det er her, vi kan gøre en forskel for borgerne. Der har vi brug for alle gode kræfter, så vi sikrer, at den menneskelige pris for coronakrisen bliver så lille som muligt.

Vi så gerne, at Autismeforeningen deltog konstruktivt her. Det må vi med beklagelse konstatere, ikke sker i øjeblikket. Hvordan det skal kunne gavne foreningens medlemmer, må stå hen i det uvisse. 

*Debatindlægget blev bragt på Altinget.dk den 27/4 -2020