04. oktober 2019

Syv kommunale signaturprojekter undersøger potentialet i kunstig intelligens

En række kommuner skal i de kommende år høste vigtige erfaringer med digitale løsninger baseret på kunstig intelligens. Etik, jura og sikkerhed bliver centrale forudsætninger for at ramme en balanceret kommunal tilgang til arbejdet med kunstig intelligens.

Med økonomiaftalen for 2020 blev det aftalt, at der i de kommende år skal igangsættes signaturprojekter, der skal give en række kommuner konkrete erfaringer med kunstig intelligens. De første syv projekter går i gang nu.

Signaturprojekterne skal undersøge, udvikle og afprøve løsninger på en række områder inden for kunstig intelligens, der kan være værdifuld støtte i sagsbehandlingen eller i medarbejderes møde med borgerne. 

Thomas Kastrup-Larsen, formand for Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalget i KL, ser frem til, at kommunerne får flere erfaringer med nye teknologier som fx kunstig intelligens.

”Jeg er spændt på at se, hvordan vi kan bruge kunstig intelligens til at skabe en højere kvalitet i mødet med vores borgere. Fx når vi skal hjælpe de ledige hurtigt i arbejde. Eller når vi skal give de hjælpemidler og den genoptræning, der virker bedst for borgere med funktionsnedsættelse. Her tror vi på, at teknologien rummer et kæmpe potentiale for kommunerne og for borgerne. Men teknologien medfører også dilemmaer og usikkerhed, og det skal vi tage hånd om,” siger Thomas Kastrup-Larsen.

Ifølge Thomas Kastrup-Larsen er det dog vigtigt, at kommunerne prøver af og er undersøgende i arbejdet med at udvikle løsninger, der baserer sig på kunstig intelligens.

”Vi skal tænke os godt om. Den her øvelse handler i høj grad om, hvordan vi får styr på juraen, datasikkerheden og de etiske problemstillinger, der følger med når vi begynder at bruge algoritmer til at understøtte vores beslutningsgrundlag. Vi skal finde en balanceret tilgang, hvor både borgere og medarbejdere er trygge og har tillid til vores brug af teknologien,” siger Thomas Kastrup-Larsen.

Hvert signaturprojekter er forankret i en kommune, der går forrest og afprøver teknologien. Ambitionen er, at de øvrige kommuner efterfølgende kan gøre brug af erfaringerne. Derfor er erfaringsudveksling et væsentligt element i signaturprojekterne, og en række kommuner vil deltage eller følge projekterne på forskellig vis.

Signaturprojekterne har en hver en kommunal projektejer, der er ansvarlig for signaturprojektets fremdrift og økonomi.

KL vil i efteråret 2019 igangsætte aktiviteter, der understøtter erfaringsudveksling og udvikling af fælleskommunale initiativer, der kan udvikle kommunernes arbejde med kunstig intelligens.