21. marts 2019

KL kvitterer for fastfrysning af KMF

Den kommunale medfinansiering fastfryses for 2019. KL er tilfredse med, at sundhedsministeren har lyttet til den kritik, som kommunerne og KL har rejst. Nu skal der findes en ny model, mener KL’s formand.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby har torsdag meldt ud, at den kommunale medfinansiering (KMF) fastfryses i 2019.  Meldingen kommer, fordi den nuværende ordning ikke fungerer. En midlertidig fastfrysning skal sikre budgetsikkerhed i kommunerne, lyder det fra ministeren.

KL er tilfreds med, at ministeren har lyttet til den kritik, som kommunerne og KL har rejst.

"Den nuværende model fungerer ikke. Det er jeg tilfreds med, at ministeren endelig har erkendt. Det er godt, at vi nu får budgetsikkerhed for 2019, men den store opgave er at finde en permanent model, der virker," siger KL’s formand Jacob Bundsgaard.

Konsekvenser for velfærden

Særligt i 2018 har kommunerne oplevet uigennemskuelige regninger og uforklarlige efterreguleringer, som i den grad påvirker budgetterne.

"Det kan ikke være rigtigt, at kommunerne bliver tvunget til at gennemføre besparelser på velfærden, fordi nogle udgifter af uforklarlige årsager stiger. Konsekvenserne har direkte indflydelse på den velfærd, vi kan levere. Kommunerne lægger jo deres budgetter på baggrund af de prognoser, ministeriet laver, og derfor står og falder det med, at der bliver lavet retvisende prognoser," siger Jacob Bundsgaard.

Sundhedsministeriet har desuden meldt ud, at der igangsættes en analyse af KMF. Men Jacob Bundsgaard tvivler på, at en analyse er nok.

"Når man i flere år har haft en ordning, der ikke virker, så er det simpelthen for letbenet, hvis man tror, at en enkelt analyse kan ændre på det. Problemet er, at ministeriet ikke kan fremvise data for, hvad det er vi i kommunerne betaler for. Det svarer til at betale for strømmen i hjemmet og blive reguleret til at betale mere, uden at kunne få lov at se, hvor mange kilowatt man har brugt," siger Jacob Bundsgaard.