10. maj 2019

Svendborg Kommune vinder KL's Forebyggelsespris

KL’s Forebyggelsespris er netop blevet uddelt på KL’s Social- og Sundhedspolitiske Forum. Prisen går i år til Svendborg Kommune, som har arbejdet med at skabe mere bevægelse hos alle børn i kommunen.

Svendborg Kommune er vinderen af KL’s Forebyggelsespris for ”Svendborgprojektet”.

Svendborgprojektet består dels af Danmarks største idrætsskoleprojekt, hvor alle elever i 0.-6. klasse i Svendborgs folkeskoler har seks lektioners idræt om ugen, og dels af projektet ”Aktive børn i dagtilbud”, hvor der sættes særlig fokus på krop og bevægelse i dagtilbuddene. Samtidig følger forskere fra Syddansk Universitet børnenes udvikling i verdens største forskningsprojekt af sin art.

Svendborg Kommune løber med 1. pladsen fordi, kommunen er lykkedes med en indsats, som skaber mere bevægelse hos ALLE børn i kommunen. Gennem idrætsskoler og gazelleinstitutioner har de integreret den fysiske aktivitet i børnenes hverdag i skole og dagtilbud på en måde, hvor den hænger sammen med læring og udvikling. Der bliver arbejdet med kompetencer hos lærere og pædagoger og metoder til ændring af konkret professionel praksis på en inspirerende måde. Samtidig er der blevet samlet data og evalueret kontinuerligt, og den nye viden og indsigt er blevet brugt til fortsat at udvikle indsatsen.

”Indsatsen er ambitiøs og viser, at hvis man vil noget, så kan man også nå meget. Fx har indsatsen i skolerne reduceret overvægt betydeligt, og den nye indsats, der systematisk implementeres på alle dagtilbud i kommunen, er formet på en måde, så alle dagtilbud i Danmark vil kunne følge trop. Her er der virkelig tale om indsats, der har stor betydning for børnenes sundhed,” siger Jette Skive, formand for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg, som står bag prisen.

Læs mere

Et stærkt og bredt felt

Det er første gang, at KL’s Forebyggelsespris uddeles, og det vindende projekt er fundet blandt 42 indstillinger.

”Forebyggelse er helt afgørende for borgernes livskvalitet og fremtidens velfærdssamfund, og jeg er stolt af alle de indstillinger, vi har modtaget. De viser virkelig bredden og kvaliteten i kommunernes arbejde med forebyggelse,” siger Jette Skive.

Med i opløbet til prisen var også Odense og Aalborg kommuner.

Aalborg Kommune kom ind på en flot 2. plads med indsatsen ”Mental sundhed på ungdomsuddannelserne i Aalborg Kommune”. Dommerpanelet har især hæftet sig ved det gode samarbejde med ungdomsuddannelserne og indsatsen med at skabe viden og kompetencer hos både elever og lærere til at forstå, tale om og håndtere stress, depression og mistrivsel.

Odense Kommune får 3. pladsen for indsatsen ”Røgfrit Odense”, hvor kommunen har formået på systematisk vis at bruge alle de virksomme håndtag, som kommunerne har til rådighed i tobaksforebyggelsen, fx røgfri arbejdstid, røgfri skoletid, målgruppeorienteret oplysning og målgruppespecifikke indsatser.

Indstillinger viser en bred vifte af tiltag

De 42 indstillinger er blevet bedømt af prisens dommerpanel, som dækker mange forskellige faglige vinkler ind i arbejdet med sundhedsfremme og forebyggelse. Panelet består af:

  • Morten Grønbæk, formand for Vidensrådet for forebyggelse
  • Elsebeth Gerner Nielsen, rektor for Designskolen Kolding
  • Tine Curtis, leder af KL's Center for forebyggelse i praksis
  • Malene Størup, centerchef i Frederikssund Kommune
  • Sisse Marie Welling, sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune
  • Mads Duedahl, rådmand, Sundheds- og Kulturforvaltningen i Aalborg Kommune

De 42 indstillinger er samlet i et inspirationskatalog, som kan læses på KL’s hjemmeside.