27. august 2019

Virksomheder efterspørger meget forskellig vejledning fra de nye erhvervshuse

De nye erhvervshuse er kommet godt fra start i hele landet. Samtidig viser ny analyse fra Dansk Industri, at efterspørgslen på vejledning fra virksomhederne er bred og forskelligartet. Det stiller krav til Erhvervshusene om målrettede tilbud, som kommunerne allerede leverer på, lyder det fra KL’s næstformand, Martin Damm.

Der er fuld gang i vejledningen af landets virksomheder, siden de nye erhvervshuse slog dørene op ved årsskiftet.

En ny stor DI-undersøgelse blandt mere end 7.000 virksomheder viser, hvilke produkter der prioriteres højest. Virksomhederne efterspørger primært råd om rekruttering af kvalificerede medarbejdere. Dernæst vejledning inden for teknologi, digitalisering og automatisering.

Det stiller krav til, at erhvervshusene har de produkter på hylderne, som virksomhederne efterspørger.

”Den brede efterspørgsel på vejledning understreger, at kommunerne er godt i gang med at få virksomhedernes behov sat i centrum, sikre kvalitet og bedre geografisk dækning. Og arbejdet med at få alle de relevante varer på hylden, som vores virksomheder efterspørger, allerede godt i gang i de nye erhvervshuse,” siger KL’s næstformand, Martin Damm.

Erhvervshuse er bindeled til eksperter og specialister

De nye erhvervshuse fungerer blandt andet som bindeled mellem det lokale kendskab til virksomhedernes behov, og de eksperter og specialister der findes i erhvervsfremmesystemet, hvilket har stor betydning for virksomhederne.

”På grund af medfinansiering fra Erhvervshus Midtjylland har vi haft mulighed for at hyre specialister udefra og springe dyre lærepenge og kostbart tidsforbrug over. En rådgivning, som ellers er urealistisk for en start-up som BookBites," siger Lasse Nyrup, direktør hos BookBites.

Ifølge Peter Rosenkrands, direktør Knudsen Extrusion og af Dansk Industri udpeget som bestyrelsesmedlem i Erhvervshus Sjælland, er det nye erhvervsfremmesystem kommet rigtig godt fra start med stærke Erhvervshuse, der har formået at komme hurtigt ud af starthullerne for at servicere virksomhederne.

I min optik er det nye system en klar effektivisering ift. den gamle organisering, hvor kommunerne nu har den centrale rolle
Peter Rosenkrands, bestyrelsesmedlem i Erhvervshus Sjælland

”I min optik er det nye system en klar effektivisering ift. den gamle organisering, hvor kommunerne nu har den centrale rolle. Det er afgørende, at vi giver systemet ro til at finde sine ben for at lykkes med opgaven. Vi skal skabe nye produkter og ydelser med udgangspunkt i den efterspørgsel og behov, der er i markedet. Her er erhvervshusene som udgangspunkt for de regionale strategier en god organisering,” siger Peter Rosenkrands.

”De nye Erhvervshuse har en stor efterspørgsel og har fået positioneret sig godt i markedet. Det er afgørende, at vi udnytter den position til at skabe et erhvervsfremmesystem med udgangspunkt i virksomhederne i tæt samarbejde med kommunerne. Det skal vi understøtte og give tid og plads til,” siger Peter Rosenkrands. 

Erhvervshusene fungerer som knudepunkter for virksomhederne i det offentlige erhvervsfremmesystem. Erhvervshusene skal yde specialiseret og uvildig vejledning om drift og udvikling af forretningen til alle virksomheder uanset deres størrelse og geografiske placering.