Arbejdsgiver

Vejledning om nye ferieregler

KL og Forhandlingsfællesskabet har udarbejdet en ferievejledning til de nye ferieaftaler pr. 1. september 2020. Parterne har også udarbejdet en pjece og plancher. I starten af 2020 kommer der desuden en kort film og et digitalt planlægningsredskab.

Ændring af ferieloven

Ferieloven blev ændret af Folketinget i januar 2018. Herefter blev KL og Forhandlingsfællesskabet enige om to nye ferieaftaler, som implementerer loven. De træder i kraft 1. september 2020. 

For at alle ender kan gå op, har Folketinget besluttet, at der vil være en overgangsperiode fra 1. januar 2019 til den 31. august 2020.

I den forbindelse har KL og Forhandlingsfællesskabet udarbejdet en udførlig vejledning, som kan hjælpe kommunerne med reglerne i overgangsperioden.

Vejledning om de nye ferieaftaler

Vejledningen forklarer de nye ferieaftaler og gennemgår alle bestemmelserne. Vejledningen er første udgave, og vil blive opdateret i løbet af foråret 2020 og vil derefter også udkomme i bogform.

De nye ferieaftaler er optrykt bagerst i vejledningen, hvor der ligeledes er skabeloner til aftale om at afholde ferie på forskud samt aftale om overførsel af ferie.

Vejledning

 • PDF

  Vejledning om ferie 2020.pdf

 

Plancher og pjece

Udover den detaljerede vejledning har parterne udarbejdet en pjece og en række plancher, som kan være nyttige at tage i brug lokalt.

Der vil i starten af 2020 desuden blive publiceret en kort film, der forklarer principperne i de nye ferieaftaler, samt et digitalt planlægningsredskab. 

Vejledning til overgang

Vejledningen forklarer principperne bag de nye regler for samtidighedsferie og forskudsferie. Og så redegør den for, hvordan overgangsordningen skal håndteres i praksis.

Kommunerne skal blandt andet være opmærksomme på, at en del af ferien, som optjenes i overgangsperioden, skal indefryses og først udbetales senere. Dette gælder dog ikke for den sjette ferieuge og forhøjet særlig feriegodtgørelse.

 • PDF

  Vejledning om overgangen til de nye ferieregler

Plancher og pjecer

Udover den detaljerede vejledning har parterne udarbejdet en pjece og en række plancher, som kan være nyttige at tage i brug lokalt.

Der vil på et senere tidspunkt blive udsendt endnu en vejledning, som skal bistå med at håndtere de to nye ferieaftaler, der træder i kraft 1. september 2020. 

 • PDF

  Pjece om overgangen til nye ferieregler

 • PPTX

  Slide show om overgangen til nye ferieregler

Nedenfor kan du finde generel information om de nye ferieregler til baggrund. Du kan også finde de nye og de gældende ferieaftaler.