Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

21.10.13 10:17

Erhvervsskoler: Reform mangler klarhed

Erhvervsskoler: Reform mangler klarhed

Optagelseskravet til erhvervsuddannelserne skærpes med reformen, så man enten skal have de nødvendige karakterer eller have aftale om praktikplads på forhånd. Foto: Colourbox.com

Se alle artikler i temaet
De største udfordringer for landets erhvervsuddannelser vil stadig være gældende efter erhvervsuddannelsesreformen, mener erhvervsskoleledere. Danske Erhvervsskoler kalder udspillet for halvfærdigt.

I dag er det knap hver femte unge, der vælger en erhvervsuddannelse efter folkeskolen. I 2020 skal det være mindst hver fjerde og i 2025 knap hver tredje. Sådan lyder regeringens målsætning i udspillet til en reform af erhvervsuddannelserne.

Men de mål hænger slet ikke sammen. Det mener et flertal af lederne på landets erhvervsuddannelser.

I en undersøgelse foretaget af Mandag Morgen tilkendegiver 54 procent, at de ikke både kan opfylde regeringens uddannelsespolitiske målsætninger og samtidig øge kvaliteten på uddannelserne.

Prioriteringer nødvendigt

Formanden for Danske Erhvervsskoler, Peter Amstrup, der også er direktør på EUC Vest, deler sine kollegers skepsis. Han frygter, at den kommende reform vil sende endnu færre til erhvervsuddannelserne og dermed tvinge flere erhvervsskoler til at dreje nøglen om.

”Hvis de faglige krav skærpes, som reformen lægger op til, vil de svageste elever fremover blive sorteret fra eller hurtigt knække halsen. Men det er jo ikke nogen garanti for, at de stærke elever, der i dag foretrækker gymnasiet, så synes, at en erhvervsuddannelse er sagen. At nogle falder fra, er ikke en garanti for, at andre kommer til,” forklarer Peter Amstrup til Mandag Morgen.

Uddannelsesforsker på RUC Christian Helms Jørgensen er helt enig i, at reformudspillet undlader at forholde sig til de grundlæggende dilemmaer, der plager erhvervsuddannelserne.

”Man kan ikke både løfte kvaliteten og få flere ind, ligesom man heller ikke kan erhvervsrette uddannelserne og samtidig bygge bro til de videregående uddannelser. Problemerne hænger sammen, og man er nødt til at træffe en række valg. Men regeringens udspil mangler klarhed om problemernes årsager, og derfor vil reformen næppe få den ønskede effekt, tværtimod,” siger Christian Helms til Mandag Morgen.

Se alle artikler i temaet

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes