Indhold

27.06.12 09:40

Skab dit eget ledelsesrum

Ledelsesrummet er ikke et sted, du kan gå hen, men de 18 centimeter, du har mellem ørerne, for det kan ikke adskilles fra den måde, du udfører dit ledelsesarbejde på. Det mener Anders Seneca, der er direktør og ledelseskonsulent i Dogmekompagniet. Du kan høre mere til Anders Seneca på KL’s Ledertræf 2012. Tilmeld dig nu og få rabat.

Ledelsesrummet kan godt være en lidt udefinerbar størrelse, men ifølge Anders Seneca, der er direktør og ledelseskonsulent i Dogmekompagniet, handler det primært om mødet med medarbejderne.

”Der er forskel på, om man leder i møder eller på møder. Mange ledere prøver at lede og skabe ledelsesrum på møder og ved at holde møder. Jeg tror, at vi i virkeligheden skal rette fokus mod det relationelle, så ledelsesrummet skabes i mødet med medarbejderne,” forklarer han.

Han påpeger, at hvis man skal skabe et ledelsesrum og have pondus, bliver man nødt til at være tydelig omkring, hvad kerneopgaven egentlig er.

”Ledelse handler om ledelse i relationen, men det handler også om at stille spørgsmålet: hvem er det vi skal lede - er det medarbejderne eller er det i virkeligheden borgerne? Ledere skal ikke bare se sig selv som reduceret til den højest betalte servicemedarbejder. De har en funktion, der rækker ud over det, og det er altså ikke tilfredse medarbejdere, men derimod borgerne og deres oplevelse af kerneopgaven,” siger han og uddyber:

”Det handler om at få sat ord på mål og middel i forhold til ledelsesopgaven. Medarbejdere skal ikke være målet - de er midlet til at løse kerneopgaven. Når vi gør det, skaber vi et rum for, at man som leder kan agere og gøre en forskel.”

Ifølge Anders Seneca er selvtillid altafgørende i denne sammenhæng.

”Nogle ledere er reelt afledere. De sidder bare og parerer for at undgå, at organisationen bliver ramt af alle de bolde, som andre kaster, men hvordan kommer man til selv at kunne sætte pejling og retning? Det handler om, hvad man forstår ved sin ledelsesrolle,” siger han og fortsætter:

”Ledelseskraft handler i høj grad om selvtillid, men hvordan skaber man selvtillid og oplevelsen af at gøre en afgørende forskel? Det er blandt andet et spørgsmål om at få skabt klarhed i hverdagen. Mange ledere har svært ved at sætte mål på deres arbejde og dermed også effekten, men vi skal ikke være så bange for at tale om effekten af vores ledelse. Det kan godt være, vi møder modstand, men det er også nødvendigt for, at vi oplever den kraft, der bringer os i nye retninger.”

Du kan høre mere til Anders Seneca på KL’s Ledertræf 2012. Tilmeld dig her og læs mere om træffet her.

Se også

Annonce

Annonce

Annonce